Et handikap (disability) betyr ikke at du ikke har evne (ability) til å nyte - og rett til å nyte - din seksualitet. | © CHOATphotographer / Shutterstock / NTB scanpix

Funksjonsshemmedes rett til å nyte

Written by: Hanne Grasmo

Published:
Last updated:

I Cupido-temaet «Med rett til å nyte» møter vi sju funksjonshemmedes ulike opplevelser av seksuelle behov og hvordan de tilfredsstilles – eller i verste fall avvises.


1 - Jeg har utviklet mye sterkere fantasier etter ulykken
Da Per-Arne (34) våknet etter motorsykkelulykken trodde han at sexlivet var over.
 
– Det var ingen som fortalte meg at jeg fremdeles kunne få orgasmer ved å bli stimulert i munnen. Jeg elsker å slikke, og er så heldig at jeg har en deilig mus å slikke på.
 
Per-Arne har altså ingen følelse nedenfor nakken. Likevel beskriver han orgasmefølelser. Særlig når hun kommer, og spruter i munnen hans. Eller når hun penetrerer munnen hans med hånden sin, og snakker dirty til ham.
 
– For en fysisk funksjonshemmet er fantasiene ofte nøkkelen til å få tilbake sexlivet. Jeg har utviklet mye sterkere fantasier etter ulykken, forteller han. – Noen er så grove at jeg ikke vil dele dem med Cupido engang ...
 
Det hender han får nattlige utløsninger fra penis og sporadiske ereksjoner. Men det er ikke lenger noen sammenheng mellom reaksjonene i penis og orgasmeopplevelsene. Likevel er det digg å se at elskerinnen hans koser med pikken.
 
– Jeg har jo vært vant til å koble pikk med sex i alle år, forklarer Per-Arne. – Derfor er det sexy å se på, selv om jeg ikke føler noe. Å se på sexy ting er en viktig kilde til kåthet for meg nå, ja, og å bruke alle sanser: Se henne, høre hennes stønn og sexy prat, og ikke minst smake og lukte henne.
 
 
2 - Kanskje var det litt ekstra hot at jeg var så ”hjelpeløs”
Berit var 15 da hun begynte å gå på fest, en sprudlende og flørtende jente med langt, vakkert hår. Og hun oppdaget at gutta flørtet tilbake, selv om hun satt i rullestol og hadde deformerte ben.
 
– Da jeg begynte å gå på by'n var det nesten ikke én helg hvor jeg ikke hadde med en type hjem. Mange av venninnene mine var dødsmisunnelige på hvor mye sex jeg hadde!
 
Hun innrømmer gjerne at det var en boost av selvtilliten, og en deilig følelse av å være en hvilken som helst sexy jente, i stedet for en krøpling i rullestol.
 
– Men etter flere år, med masse one-night-sex og ingen kjærester, begynte jeg å skjønne tegninga, sier Berit. – De syntes det var pirrende og annerledes å ha sex med meg. Kanskje var det litt ekstra hot at jeg var så ”hjelpeløs”. Men de ville ikke vise seg med meg, hånd i hånd, som kjæreste.
 
 
3 - Han må ha hendene oppå dynen når han legger seg
Sønnen til Anne-Katinka ble nylig 43 år, og han får fremdeles streng beskjed om å ha hendene oppå dynen når han legger seg om kvelden.
 
Som mor kjenner Anne-Katinka at dette ikke er riktig, men det er boliginstitusjonen han bor på, som har denne regelen. Han har bodd på institusjon siden før han ble kjønnsmoden, og for 20-30 år siden var det ingen som snakket om beboernes kjønnsliv. Nå har Reidun skaffet seg mer relevant informasjon, blant annet fra habiliteringstjenesten, ”Nettverk: Funksjonshemmede, Seksualitet og Samliv”.
 
– Jeg mener det er galt at ingen fra boligen han tilhører har greie på sexologi, eller bryr seg om at beboerne kan trenge et minimum av sexliv, sier Anne-Katinka til Cupido.
 
 
4 - Hun ”Hoppet” og ulte. Prøvde hun å onanere?
Cecilie er en multihandikappet ungdom uten språk, og uten evne til å ta vare på seg selv. Hun bor i en spesialbygget ”binge” med myke kanter, fordi hun pleier å slå hodet i veggen.
 
Det var moren som tok kontakt med habiliteringstjenesten fordi hun hadde observert en ny atferd: Cecilie ”hoppet” oppå sine egne hender og ulte. Prøvde hun å onanere? Dessuten hadde både moren og hjelpeapparatet observert en økende frustrasjon hos jenta, masse lyder, hyl og økende hodebanking.
 
Etter nøye – og vanskelige – vurderinger kom de fram til å prøve en vibrator festet til en hanske. Cecilie skjønte først ingenting, men moren tok beslutningen om å føre jentas hånd ned i skrittet. Reaksjonen var umiddelbar: Cecilie uttrykte glede og ville holde hånda der selv. Moren og habilitøren forsvant ut døra, og etter en stund skjønte de på lydene at orgasmen kom.
 
Neste dag lurte assistenten på om Cecilie hadde fått nye medisiner. Hun var jo helt rolig og fornøyd, ikke noe banking eller uling. Nå har både moren og assistentene lært seg å tolke når Cecilie vil ha hansken på, og ingen er i tvil om at jenta har økt sin livskvalitet betydelig.
 
 
5 - Han fikk festet en vibrator i en lomme foran på bleien
Hva skulle personalet gjøre med Terje (19), en autist som helt klart prøvde å tilfredsstille seg seksuelt, men ikke hadde motorikk til å få det til?
 
I utredningen kom det fram at Terje både var glad i bleier og damestrømper, så noen kom opp med den geniale ideen å fest en liten, sterk vibrator i en lomme foran på en bleie.
 
Terje kan ikke snakke, men personalet kommuniserer med ham via ark med bilder på. Nå har han fått et nytt bilde av en bleie og en strømpebukse. Hver gang han har lyst til å kose seg, viser han fram dette bildet, og personalet finner fram spesialbleia og strømpene. Så får han fred til å nyte, og det ser ut til å gi ham den tilfredsstillelsen han søker.
 
 
6 - Det er helt OK for meg å leve ut seksualiteten i en SM-klubb
Det er ulike syn på om mennesker med Aspergers syndrom er funksjonshemmede eller ikke, men det er et kjent fenomen at de har utfordringer når det gjelder seksualitet og relasjoner.
 
Mange av aspergerne hverken liker kosing, kyssing eller for mye nærhet, og de trenger ofte svært sterk stimulans for å oppnå orgasme.
 
Et par hvor hun hadde Aspergers, fikk nylig hjelp av en habilitør som foreslo det kraftige massasjeapparatet MX Fighter. Nå får mannen i forholdet lov å glede seg over å gi henne nytelse, og hun får den stimulansen hun trenger, uten at kroppskontakten blir for påtrengende.
 
Jeppe, en dansk aspergermann, holder foredrag om sin egen og andre aspergeres seksualitet. Han mener hjelpeapparatet vet for lite om marginalisert seksualitet og funksjonshemming. 
 
– Det er helt OK for meg, og flere andre aspergere, å leve ut seksualiteten i en SM-klubb. Der er det strenge regler for oppførsel, og vi fungerer godt under et strengt oppførselsregime.
 
I en slik klubb er det ikke dype følelsesmessige bindinger, men derimot en regel om ikke å forelske seg. Det passer igjen ypperlig, fordi en del med Aspergers blir veldig opphengte, typiske ”stalkers”, om de forelsker seg, og for mange er det godt å unngå disse følelsene.
 
– I tillegg kommer dette med behov for sterke fysiske stimuli for å bli kåt og få orgasme, sier Jeppe. Derfor fungerer smerte bra for mange aspergere.
 
 
7 - Nå har han fått sitt eget ”runke-regntøy”, og slipper å stjele
På en ungdomsskole i Bergen er det ni elever som har fått klemmeforbud. Resten av de 450 elevene kan klemme og kline så mye de vil i skolegården.
 
De ni elevene går i en spesialklasse, og et par av dem hadde vært for pågående med klemmingen av ”normale elever”, derfor innførte skolen forbud. Skolen var redd for at de skulle kunne bli overgripere om de ikke stoppet det i starten. Habiliteringstjenesten ble sjokkert da de hørte om ordningen, og forhåpentligvis har skolen funnet andre løsninger nå.
 
Jesper (12) er en annen autist som fikk problemer med skolen. Rektor ringte foreldrene hans fordi han stjal regntøy fra SFO. Foreldrene skjønte jo hvorfor, de hadde tidligere oppdaget at han hele tiden runket i regntøy, ved å gni seg inntil det, og så fikk de råd fra legen om å låse regntøyet inn i et skap.
 
De voksne var redd for at Jespers ”rare lyster” skulle komme ut av kontroll, og det var jo nettopp det de gjorde, når han ikke fikk lov å leve ut lystene sine. En sexologisk rådgiver ble koblet inn, og nå har Jesper fått sitt eget ”runke-regntøy” hjemme, og slipper å gjøre seg til tyv.

 


Les også:

Fra Cupidos arkiv: Funksjonshemninger og seksualitet

Funksjonshemmede har seksuelle behov - og seksuelle rettigheter. Det er ikke alltid omgivelsene tar hensyn til det.


En hjelpende hånd?
I Danmark kan en funksjonshemmet betale for seksuelle tjenester. – Jeg synes dere i Norge ikke anstrenger dere nok. Sier dansk ekspert.

Fra Cupidos arkiv:
Funksjonshemninger og seksualitet

Funksjonshemmede har seksuelle behov - og seksuelle rettigheter. Det er ikke alltid omgivelsene tar hensyn til det.

David Steibergs fotoserier
om funksjonshemmedes seksualitet

Unik og eksplisitt dokumentasjon fra tre amerikanske pars seksualliv.


Seksuelle rettigheter - ukrenkelige og universelle
Seksuelle rettigheter er en integrert del av grunnlegende menneskerettigheter og er derfor ukrenkelige og universelle.

Related Articles