Utsnitt av bilde fra en samling erotiske fotografier funnet på et loft ved Youngstorget i Oslo. Se relaterte gallerier!

Fanny Miranda - fra sirkus til seksuell helse

Written by: Preben Hertoft

Published:
Last updated:

Den danske sirkusartisten Fanny Miranda testamenterte sin formue til sexologisk forskning. Samlingen av skrifter hun etterlot seg inneholdt blant annet fem erotiske brev.

I 30-åra ble sirkusartisten Fanny Miranda inspirert av den store danske seksualopplyseren J. H. Leunbach. Hun ble aktiv i foreningen «Sexuel Sundhed» og skribent i foreningens blad «Sex og Samfund».

Blant annet kjempet hun for unges rett til et seksualliv og for eldres rett til fortsatt å ha et kjærlighetsliv, til tross for egne eller omgivelsenes fordommer.

Jeg lærte Fanny Miranda å kjenne først et par år før hun døde i 1974, 84 år gammel, åndsfrisk og utadvendt til det siste. De lekende mørke øynene kunne minne om en taters, men hun var dansk som noen, oppvokst i København og datter av en vertshuseier og hans kjøkkenpike; foreldrene ble aldri gift. Jeg har skrevet litt om Fanny Miranda i min bok om den danske seksualreformbevegelsen «Det er måske en galskab», Gyldendal 1983.

Fanny Miranda etterlot seg en rekke verdifulle sexologiske bøker og skrifter, foruten mange maskinskrevne manuskripter, en utklippsamling og mye annet materiale fra sitt aktive liv, materiale jeg siden har forvaltet.

Et enkelt manuskript skilte seg ut, nemlig en brevnovelle som her i Cupido nå offentliggjøres for første gang. Den hadde ingen overskrift [Cupido har her valgt å kalle den Aah, jeg ber, Frøken, det var saa lidt...], og ett av brevene har en noe brå slutt.

Hvem som har skrevet novellen fremgår ikke, kanskje er forfatteren Fanny selv. Det er ikke utenkelig, men heller ikke gitt. Men det står fast at Fanny hilste pornoens frigivelse velkommen. Og i det siste brevet stikker seksualopplyseren hodet fram. Så kanskje?

Novellen bærer tydelig preg av 30-åra, noe jeg synes øker dens sjarm. Vi følger Ingers fortelling til venninnen Else om opplevelsene hos det frimodige paret Anna og Alfred og om pur unge Poul som er bud ved et renseri, er solbrent og har vakre mørke øyne.

Inger kaster seg med gysende nytelse ut i såvel erotiske som kulinariske opplevelser og vender forfrisket hjem til Else. Og neste gang Inger besøker Anna og Alfred - det varer neppe lenge - tar hun etter alt å dømme Else med, så de sammen kan ta fatt på nye opplevelser.

Også Fanny var et generøst menneske.


Les er om Fanny Miranda i Dansk kvindebiografisk leksikon!

Brevnovellen Aah, jeg ber, Frøken, det var saa lidt... ble første gang publisert i Cupido 8/1989.

Related Articles