Nytt nummer ute nå!
Fornekter vitenskapen - - Autoritære statsledere fornekter biologisk kunnskap for å tekkes religiøse og konservative velgere, påstår lege Ketil Slagstad. | © Sturlason / Den norske legeforening /montasje

- Statsledere fornekter biologisk kunnskap

Publisert: 28.11.2018 kl. 00:00 | Oppdatert: 28.11.2018 kl. 00:01

Forfatter: Tore Aasheim
"Biologisk sett befinner vi oss alle på et spekter av kjønn, der mann og kvinne er ytterpunktene," skriver lege Ketil Slagstad, og kommer med flengende kritikk av statsledere som bare tenker to kjønn for å tekkes sine velgere.
- Autoritære statsledere fornekter biologisk kunnskap for å tekkes religiøse og konservative velgere, påstår lege Ketil Slagstad, han er medisinsk redaktør i Tidsskriftet, medlemsbladet til Norsk legeforening. Han kommer med påstanden i artikkelen "Ikke begge. Alle kjønn".

- Kjønn har til ulike tider blitt definert ut fra navn, sosiale roller, seksualitet, ytre genitalia, indre genitalia, kromosomer og gener – for å nevne noen markører. I over 100 år har medisinen diagnostisert kjønnsvarianter som avvik. Leger har gjennom diagnostisering, utredning og behandling av transpersoner trukket opp kjønnsnormalitetens grenser – hva som er en mann og hva som er en kvinne, skriver Slagstad på Tidsskriftet.no
 

Kjønnsnormaliteten motbevises


- Da man i det første tiåret av 1900-tallet stadfestet at X- og Y‑kromosomene fordeles ved befruktningen, la man samtidig grunnlaget for moderne forståelse av kromosomer som den avgjørende faktoren for kjønnsutvikling, forklarer han.

- Økende genetisk innsikt i kjønnsutviklingens biologi har i de senere år slått sprekker i tokjønnsmodellen på flere plan, hevder legen.

Slagstad forklarer videre at det forekommer intersex- og kjønnsutviklingsvarianter som ikke er i vanlig samsvar mellom kromosomer (DNA og arvestoff), gonader (eggstokk eller testikkel) og kjønnsorgan, hyppigere enn antatt: i sin videste definisjon hos 1 av 100.

En gonade er en kjertel som danner kjønnsceller, uavhengig om det dannes eggceller, sædceller eller begge typer. Hos mennesker og andre firbeinte virveldyr kalles gonader vanligvis eggstokk eller testikkel, avhengig av om de lager henholdsvis egg- eller sædceller.

- Det er også vist at DNA og celler gjennom fosterlivet blir utvekslet mellom mor og foster begge veier over placenta (morkaken). DNA og celler kan siden vedvare hos både barn og voksne (såkalt mikrokimerisme). DNA og celler fra mor kan påvises hos menn, og celler fra guttefostre hos mor. Mannlig kimerisme er påvist i hjernen til kvinner.
 

- Statsledere diskriminerer minoriteter


Slagstad gir flere av verdens ledere det glatte lag og setter flere av dem i samme bås: "Autoritære, heteroseksuelle, aldrende menn diskriminerer minoriteter i ønsket om å tekkes velgerne."

Både USAs president Donald Trump, Ungarns president Viktor Orbán og Brasils nyvalgte president Jair Bolsonaro får passet sitt påskrevet, sistnevnte blir av Slagstad omtalt som "en misogyn og selverklært stolt homofob".

- Transpersoner over hele verden blir stigmatisert og marginalisert, og lider under mangel på adgang til nødvendig helsehjelp. Som leger bør vi spre kunnskap om kjønnsbiologiens kompleksitet og kjønnsmangfoldets normalitet. Målet bør være et samfunn der alle kan leve godt med sine ulike kropper og kjønn, skriver Ketil Slagstad.

Les hele artikkelen på Tidsskriftet.no med litteraturreferanser.