Nytt nummer ute nå!

Er penistransplantasjon mulig?

Publisert: 25.01.2018 kl. 00:00 | Oppdatert: 02.11.2018 kl. 16:57

Den amerikanske urologen Nikolai Sopko ved klinikken Johns Hopkins i Maryland har gjort en gjennomgang av forsøk på transplantasjonsforsøk med peniser.

Han fant ut at det er gjort tre ganger i verden, men med ulikt hell. Det første forsøket ble gjort i Kina i 2006 med ukjent resultat, den siste i USA i 2016, men det var mislykket.
 
I Sør-Afrika ble det derimot gjennomført en vellykket transplantasjon i 2014. En ung mann hadde måttet amputere etter komplikasjoner fra omskjæring, og fikk ny penis fra en donor.
 
Kjæresten hans har senere blitt gravid, så den ser ut til å ha fungert som den skulle. Nå arbeider forskere med medisiner som gjør at donor-penisen ikke støtes bort av kroppen til mottakeren.
 
Forsøkene har vært lovende, men behandlingen
har hatt en uheldig bivirkning: impotens. Det er særlig blant veteraner fra
krigene i Irak og Afghanistan at behovet er stort. IED, eller improviserte landminer har skadet understellet til 1300 amerikanske soldater. Det finnes alternativer til transplantasjon, som å ta muskelvev fra andre steder av kroppen, såkalt phalloplastikk.
 
Da tar det inntil ett år før nervene virker som de skal, og det trengs oppfølgende inngrep. For pasientene er imidlertid det å kunne stå og tisse, og å se normal ut naken, like viktig som å få ereksjon og kunne gjennomføre samleie.