Utsnitt av omslaget til «Bergen var opfyldt med Bordeller».

Hvorfor gikk det så galt med Lambertine?

Published:
Last updated:

Hvorfor gikk det så galt med Lambertine? Og kunne indremisjonæren Lars Oftedal ha reddet henne fra bordellet «De Fire Løver»? 

Hva fikk Lauris Skoning til å forsake sin kone Karin, selv om han hadde bedt om nåde for henne i København? Hvor lå Bergens «red light districts»?

Hva står igjen i dag av de gamle bordellene, og av redningshjemmene som ble reist for å redde kvinnene fra de «løsagtige og letferdige Huuse»?
 
Det er boka «Bergen var opfyldt med Bordeller», en fortelling om prostitusjon i Bergen fra 1500-tallet og helt frem til begynnelsen av 1900-tallet, som stiller spørsmålene.





 
Omslaget til boka som er
utgitt på Kababel forlag.
 
«Ut i fra samtidige kilder og et rikt persongalleri av skjøger og borgere, prest og konge, spør vi også om hvem som egentlig var de prostituerte og deres kunder, hvilke holdninger byens myndigheter hadde til prostitusjon, og hvilke tiltak som ble gjort for å få slutt på virksomheten? Et viktig spørsmål er også om historien kan lære oss noe om vår tids kjøp og salg av seksuelle tjenester,» sier en av bokens to forfattere, tidligere førstearkivar ved Statsarkivet i Bergen, Christopher Harris, til Cupido.
 
Boka som har 321 sider og er rikt illustrert, ble lansert i november i de nyrestaurerte lokalene til «Vestindien» i Nøstegade som på 1800-tallet var Bergens største bordell.




 
Bilde av autentisk PR-kort laget av
en av Bergens mange driftige
prostituerte: Det var ikke uvanlig at prostituerte laget egne visittkort med
bilder for å markedsføre sine tjenester.
Bildet er fra boka.


Gro Elisabeth Bastiansen og Christopher John Harris: «Bergen var opfyldt med Bordeller - en fortelling om prostitusjon i Bergen», Kapabel forlag, Bergen 2016. ISBN 978-82-8163-094-9

 
Les også:
Knallharde krav til Bergens prostituerte
I 1883 innførte politikammeret i Bergen spesielle forskrifter for byens prostituerte. Det var tydelig at de skulle kjenne sin plass i samfunnet.

Restaurert bordellkvartal i Bergen
Lokalene til hva som kan bli et bordellmuseum i Bergen er offisielt åpnet i nyrestaurerte 1600-tallsbygninger i Nøstegaten.


Fra Cupidos arkiv:
Kunst og kultur
Seksualitet, erotikk, romantikk, kjærlighet og sjalusi har til alle tider v

Related Articles