Nytt nummer ute nå!
42-21572290 | © Pascal Deloche/Godong/Corbis/NTB scanpix

Sjenanse skaper alkoholproblem

Publisert: 25.09.2017 kl. 00:00 | Oppdatert: 25.09.2017 kl. 00:01

Bruker unge alkohol for å ha en unnskyldning for sex, og som følelsesmessig dekke i tilfelle den andre egentlig ikke ville?
Det er et av de store livstemaene: Når ungdom er gamle nok til å ha sex, er de færreste modne nok til å snakke om sex. Det er pinlig å ha «den store samtalen» med foreldrene når man er femten-seksten år og i hormonenes makt, og de færreste lærer noe av den praten.

Dessuten, skriver New York Times, er viljen til å ta eierskap over sine egne seksuelle avgjørelser og handlinger underminert av de stort sett alltid usunne og forvirrende meldingene unge får om sex og kjønn i vår kultur. Blandingen av seksualitet og alkohol er en metode de unge griper til for å slippe å ta ansvar for seksuelle avgjørelser, i tillegg til at en øl eller ti bidrar med følelsesmessig og sosial dekning for de manglende avgjørelsene senere.
 
Det viktigste ikke er at foreldrene tar «den store samtalen» , men at de tar seg tid til mange små samtaler opp gjennom hele oppveksten.

Det er ikke uten grunn at alkoholbruk hos ofre og overgripere nevnes som den primære faktoren i bekjentskapsvoldtekter i ungdoms- og studentmiljøer. Men forfatter og seksualitetsunderviser Deborah M. Roffman sier til New York Times at det viktigste ikke er at foreldrene tar «den store samtalen» med ungdommene sine, men at de tar seg tid til mange små samtaler opp gjennom hele oppveksten.

«Det handler om å integrere seksualiteten i den livslærdommen vi hele tiden overleverer til barn og unge, både hjemme og på skolen,» sier hun. «Vi må lære barn og tenåringer viktigheten av å respektere andres grenser, å ta ansvar for egne handlinger, å våge å heve stemmen for å beskytte både seg selv og andre, og å gjøre empati, sympati og tydelige verdier til en naturlig del av forholdene våre.

Når disse verdiene er på plass, blir det naturlig for de unge voksne å forsikre seg om at partneren er OK med det han eller hun gjør.»

 
Les også:
Vil ha nytelse på timeplanen
«Ungdommen er drittlei sexundervisningen. De vil egentlig vite hvordan de blir gode elskere.»


Gutter vil lære mer om sex
Gutter er proppfulle av hormoner og lyst, men blir avvist av jenter som ser på dem som barnslige.barnslige.

Hvordan daglige vaner
påvirker sexlivet ditt

At kosthold, mosjon, røyking og alkoholvaner påvirker sexlivet ditt er det lite tvil om.


Fra Cupidos arkiv:
Livssyklus / Ungdom
Tid for realisering av muligheter - med risiko for forspilte muligheter.This article was first publised in Cupido magazine 1/2016.