Nytt nummer ute nå!
Panfili - I starten av barnas seksuelle oppvåkning er de verken heterofile eller homofile, de er bare seksuelle, skriver artikkelforfatteren. | © Lemon Tree Images, Shutterstock, NTB scanpix

Panfili – Et paradigmeskifte for de frigjorte?

Publisert: 24.07.2019 kl. 14:41 | Oppdatert: 24.07.2019 kl. 14:41

I sin første oppvåkning er de fleste barn verken homofile eller heterofile, bare seksuelle.
 
«Pan» betyr noe sånt som «alt og alle» på gresk. Med panseksualitet/panfili menes sex og kjærlighet uten båstenkning om kjønn.

Det er viktig å vite at det du opplever av seksuell orientering i barn- og ungdomstiden ikke nødvendigvis blir permanent. Like viktig er det å erkjenne at de aller første seksuelle preferansene også kan vare livet ut.
 
I perioden mellom tidlig pubertet og halvveis inn i puberteten er seksualiteten relativt impulsiv og ungdommen søker å oppnå nye høyder i sin seksuelle erfaring. Det er vanlig å eksperimentere med sin kjønnsidentitet.
 
Det kan se ut å være en ny trend og mer sosialt akseptert å utforske sin seksuelle legning blant ungdommer. Stadig flere tenåringer er helt åpne og avventende med tanke på hvilken seksuell legning de har. De sier de ikke vet om de er hetero, homo eller bi, og selv når de har forelsket seg for første gang kan de si at de er usikre på sin legning og vil se det an. Noen går så langt som å definerer seg som panseksuelle.

Det er vanligere at ungdommer forelsker seg i et menneske, med andre ord at de faller for personligheten og ikke kjønn.
 
Flere eksperter har også dette inntrykk, sexologisk rådgiver Siv Gamnes er en av dem. Hun har jobbet med ungdommers seksualitet i 23 år og ser at det er vanligere at ungdommer forelsker seg i et menneske, med andre ord at de faller for personligheten og ikke kjønn. De mener faktisk at kjønn ikke har noen betydning for dem.
 
En forklaring på at ungdom ‘handler slik’ kan være fordi sex med samme kjønn i dag er tillatt både sosialt og juridisk. Seksualiteten kan sees som ‘plastisk’/ foranderlig, og i et slik perspektiv må seksuelle opplevelser, erfaringer  og handlinger forstås i et ideologisk og kulturelt sammenheng.
 
En britisk undersøkelse foretatt av meningsmålingsinstituttet YouGov i 2015, viser at nærmere halvparten av unge britiske voksne oppgir at de verken er eksklusivt hetero eller eksklusivt homo. De avviser de tradisjonelle enten-eller-merkelappene, og foretrekker å se sin seksualitet som flytende. Jo yngre de er, jo mer fleksible er de når det kommer til seksuelle preferanser.

Panseksuell
«Pan» - det betyr noe sånt som «alt og alle» på gresk. Men tro ikke at en panseksuell tiltrekkes av alt og alle.

Heterofili på vikende front
Nær halvparten av unge engelske voksne er verken eksklusivt hetero eller eksklusivt homo.

Viktig å være godt forberedt
Negative opplevelser ved seksuell debut kan føre til seksuelle problemer senere i livet.

Vil ha nytelse på timeplanen
«Ungdommen er drittlei sexundervisningen. De vil egentlig vite hvordan de blir gode elskere.

Revisjonsmoden lavalder
I Norge må du være 16 år for å bestemme over  egen seksualitet. Men er loven egentlig skrevet for å verne om de unges egne behov?