Nytt nummer ute nå!
Sexpositiv tankegods - Tantriske scener blir beskrevet i Kama Sutra. | © Dhiraj Kulkarni, Shutterstock, NTB scanpix

Tantra - kjærlighetens kunst

Publisert: 09.08.2019 kl. 12:15 | Oppdatert: 09.08.2019 kl. 12:15

Forfatter: Merete Thynnes
Tantra er en filosofi, en vitenskap, en kunstform og en livsform som gjør det mulig å utnytte seksualitetens potensial bevisst og skapende.
Her i Vesten er tanken på sex som et middel for å oppnå spirituell lykke fremmed. Den har blitt tilslørt av mennesker og institusjoner, ikke minst våre tidlige kirkefedre som mente at det var et skille mellom kropp og sjel – mellom religiøse følelser og seksualitet.

I kontrast til dette har østlige religiøse retninger som taoisme og tantrisk buddhisme og hinduisme i århundrer hevdet at menneskene gjennom seksuelle opplevelser kan overkomme følelsen av å være alene og oppleve gleden ved å være ett med Gud.

Ny livserfaring
Kjernen i de mystiske avhandlingene som går under navnet tantraer, er de seksuelle hemmelighetene. Skriftene inneholder et bredt spekter av praktiske teknikker beregnet på å øke bevisstheten og oppnå enhet med det guddommelige.

Tanken bak teknikkene er at den energien som skapes gjennom seksualiteten kan kanaliseres for å øke integritet, klarhet og visdom.

Noen av samleiestillingene er avanserte, mens andre igjen er «enkle» og velkjente, også for oss i Vesten. Blant annet er den stillingen vi kaller for 69, hvor begge partene har oral-, genital kontakt med hverandre, også beskrevet i tantriske tekster. Den er viktig både for å styrke seksualenergien og for å bringe den i sirkulasjon.

Et hellig sted
I følge tantriske tradisjoner er et hvert høyere prinsipp en kombinasjon av det mannlige og det kvinnelige. Som et eksempel på dette ser vi at indiske, mannlige guddommer alltid har et kvinnelig motstykke.

Kvinnens skjede, hvor samleiet finner sted, blir sett på som hellig. Alle mennesker fødes gjennom kvinnens vagina, og gjennom seksuell kontakt kan mannen gjeninntre i dette kvinnelighetens rike.

Tantra påpeker kvinnens evne til å først pirre, og så løfte lidenskapen fra det sanselige til det spirituelle plan. Ved å påta seg en aktiv rolle og utforske det fulle omfanget av de seksuelle hemmelighetene, skjenker kvinnen sin elsker ekstasen.

Den menstruerende kvinnen er noe helt spesielt innenfor den tantriske tradisjonen. Hun blir en inngang til den andre verdenen. Den tantriske metoden er at kvinnen sitter oppå mannen, og mens hun uten skam elsker ham, flyter menstruasjonsblodet fritt utover. Ifølge den tantriske læren virker denne formen for erotikk fysisk foryngende og innvier begge i visdomslæren.

I et tantrisk perspektiv er mannens innstilling til kvinnen en direkte avspeiling av hans innstilling til livet. Derfor bør mannen alltid ære det kvinnelige prinsippet hos sin partner, hos andre kvinner – og hos seg selv. På samme måte bør kvinnen erkjenne gudinnekvalitetene i seg selv og forsøke å legemgjøre dem.

Når kvinnen blir mannens yppersteprestinne, én som innvier ham i kjærlighetens mysterier, da vil mannen åpenbare seg som hennes Gud – og elsker.

En utsøkt opplevelse
Den østlige formen for seksualitet fokuserer i høy grad på selve prosessen og ikke på orgasmen. For utøveren av tantra ligger tilfredstillelsen og gleden i den utsøkte og forlengede ekstasen som påvirker både kropp og sjel.

Tantraens oppfatning av seksualiteten kan være av stor verdi for Vestens kulturer. Tantra ser i høy grad på seksualiteten som både gledesfylt og meningsfylt.