Bør stå fram
Bør stå fram | Sveriges Albin Ekdal mener kvinnefotballen har vist vei for åpenhet rundt seksuell legning i fotballen. | © Sören Andersson, TT, NTB scanpix

​Svensk landslagsspiller ut mot homofobien i herrefotballen

Written by: NTB

Published:
Last updated:

Nesten ingen mannlige toppspillere i fotball har stått fram som homofile. – Vi har et problem, mener den svenske landslagsspilleren Albin Ekdal.

Mens en rekke kvinnelige spillere sto åpent fram med sin homofile legning under fotball-VM tidligere i sommer, finnes det nesten ingen på herresiden som åpent har fortalt om sin homofile legning.

– Det jeg ønsker er at de skal kunne fortelle. Alle har rett til å være glad i hvem de vil. Det er ingenting man skal måtte skjule eller skamme seg over. Jeg håper virkelig at det blir bedre på den fronten, sier 30-åringen, som til daglig spiller for den italienske Serie A-klubben Samdoria, i et intervju med Aftonbladet.

Han mener fotballen både i Italia og andre steder fortsatt er preget av en «viss grad» av homofobi.

– Det ligger nok fortsatt der. Selv om man ikke mener å såre noen, er det viktig å tenke over hva man sier, sier Ekdal.

Ekdal var i sommer landslagskaptein i kampene mot Malta og Spania. Selv har han vært kjæreste med Camilla Sjödahl-Essén siden han var 17 år. Han mener den mannlige siden i fotballen har mye å lære av kvinnene. Ifølge Aftonbladet deltok det 40 åpne homofile spillere i VM i Frankrike i sommer.

– Det er større aksept. Kvinner er kanskje smartere og mer siviliserte i grupper enn det menn kan være. Det burde være like akseptert blant menn som hos damer å få vise sin kjærlighet, sier Ekdal.

Aftonbladet har talt seg fram til at i alt åtte mannlige fotballspillere på elitenivå har stått fram som homofile gjennom alle tider.

– Det er ekstremt få. Enten finnes det mange, mange flere som ikke vil komme ut, eller de har sluttet. Begge alternativene er like ille, fastslår Albin Ekdal. 


 

Related Articles