Forsker på polyamorøse
Forsker på polyamorøse | Forskerne vil finne ut mer om den polyamorøse delen av befolkningen og det dukker opp stadig flere fakta. | © Chris Curtis Shutterstock NTB scanpix

​Spennende fakta om polyamorøse

Written by: Sveinung Stoveland

Published:
Last updated:

Stadig flere forskere vil finne ut mer om de polyamorøse blant oss.

Polyamorøse er mennesker som foretrekker å ha mer enn to i et forhold, som i et tradisjonelt parforhold.

Det er forsket lite på området, men det er i ferd med å endres. Rhonda Balzarini ved Western Ontario-universitetet har nylig publisert en studie hvor hun har sett på demografiske forskjeller mellom polyamorøse og monogame parforhold i Journal of Sexual Research.

En av konklusjonene kommer kanskje ikke som noen bombe, nemlig at polyamorøse oftere befinner seg blant seksuelle minoriteter enn andre, altså at de er homofile eller definerer seg som LGBTI, som også omfatter et tredje kjønn og såkalt kjønnskorrigering, «født i feil kropp».

Det sier seg selv, at hvis tre eller flere skal ha et forhold til hverandre, så må minst to være av samme kjønn, eller minst en eventuelt ha et tredje kjønnsuttrykk, som ikke defineres blant majoriteten av heterofile menn og kvinner.

Et resultat som er mindre opplagt er at polyamorøse ser ut til å ha markant lavere inntekt enn dem som er i monogame parforhold.

Det er ikke klart hvor stor andel av befolkningen som er polyamorøse, men i undersøkelser i USA har så mange som en tredjedel svart positivt på spørsmål om de har, har hatt eller kunne tenke seg å ha et slikt forhold.

Hvite, latinamerikanere, biseksuelle, ateister og buddhister topper disse statistikkene.

Se også ny og spennende video fra BBC:The unexpected benefits of more than one lover

 

Related Articles