Demi Moore og 16 år yngre Ashton Kutcher på GQ Gentlemen's Ball i New York I 2010. | © Corbis/All Over Press

Aldersforskjellens gleder

Written by: Julie Peakman

Published:
Last updated:

Mye vann har rent i havet siden Susan Sontag i 1972 konkluderte: «Kvinner blir seksuelt uattraktive mye tidligere enn menn. En mann, til og med en stygg mann, kan forbli attraktiv langt opp i årene.»

Nå skriver bladet Stylist om en ny studie på aldersforskjeller i forhold, der de har funnet at tre av fire menn i Storbritannia fantaserer om å være sammen med en eldre kvinne, mens 70 prosent av kvinner over 35 sier de har lyst på en yngre mann.

Det blir stadig mer vanlig at berømte kvinner velger å date eller gifte seg med yngre menn og etter hvert fremstår som positive og trendsettende forbilder. Sangeren Mariah Carey (40) har i seks år vært gift med 29 år gamle Nick Cannon. Madonna har hatt en rekke forhold med treningsinstruktører, dansere og modeller som har vært betydelig yngre enn henne.
 
Mariah Carey og 11 år yngre Nick Cannon markerer fire års ekteskap i Paris i 2012. Det blir stadig mer vanlig at berømte kvinner velger å date eller gifte seg med yngre menn og fremstår som positive og trendsettende forbilder. | © c
















 
Mariah Carey og 11 år yngre Nick Cannon markerer fire års ekteskap i Paris i 2012. Det blir stadig mer vanlig at berømte kvinner velger å date eller gifte seg med yngre menn og fremstår som positive og trendsettende forbilder.
© Corbis/All Over Press

Møtt med samfunnets vantro
Men det er liten tvil om at forhold med store aldersforskjeller også blir møtt med samfunnets vantro, og vantroen har et kjønnsperspektiv. Folk var kjapt på banen for å dømme Demi Moore (49) da hun ble sammen med den 33 år gamle Ashton Kutcher, men ingen har løftet et øyenbryn angående aldersforskjellen på 13 år mellom den 24 år gamle Hunger Games-stjernen Jennifer Lawrence og den 37 år gamle eksen til Gwyneth Paltrow, Chris Martin.

Bildet av en eldre, forførende kvinne er fremtredende i filmer som «Manndomsprøven», der rollefiguren Mrs. Robinson (spilt av Anne Bancroft) lokker den unge universitetsstudenten Ben Braddock (spilt av Dustin Hoffmann) ut på seksuelle eskapader. Liv Ullman spilte i «40 Carats» (1973) rollen som den 40 år gamle norsk-amerikanske fraskilte kvinnen Ann Stanley som ble involvert med en mye yngre mann.

I nyere tid er det fjernsynet som reflekterer trenden, blant annet i den amerikanske komedieserien «Cougar Town» med den drøyt førti år gamle «cougaren» Courtney Cox i rollen som skilt kvinne på jakt etter yngre menn.
 
Dødsrisiko relatert til ektefellers aldersforskjell: Forskere ved tyske Max Planck Institute fant at kvinners levealder blir kortere jo større aldersforskjellen til ektefellen er, uansett om hun er yngre eller eldre enn ham, mens situasjonen for menn er at jo yngre ektefellen er, jo lenger lever han. Men forskningslederen tror kvinnene som lever med vesentlig yngre menn dør for tidlig på grunn av stress forårsaket av omgivelsenes negative reaksjoner. | © Max Planck Institute















 
Dødsrisiko relatert til ektefellers aldersforskjell: Forskere ved tyske Max Planck Institute fant at kvinners levealder blir kortere jo større aldersforskjellen til ektefellen er, uansett om hun er yngre eller eldre enn ham, mens situasjonen for menn er at jo yngre ektefellen er, jo lenger lever han. Men forskningslederen tror kvinnene som lever med vesentlig yngre menn dør for tidlig på grunn av stress forårsaket av omgivelsenes negative reaksjoner. | © Max Planck Institute


Som en puma på jakt?
Begrepet «cougar», altså det store kattedyret puma, er likevel mest brukt nedsettende om eldre kvinner som angivelig jakter på og utnytter yngre, fattige, lokale menn på feriesteder. Egentlig er det mennene som ender opp med å motta masse penger og bli overrislet av gaver, og noen av cougarene blir til og med lurt til å finansiere mennenes utvidede familier.

Cougar-trenden ble først oppdaget av helseforskere som la merke til en skarp økning av aidstilfeller hos kvinner i 60-årsalderen. De grov seg dypere ned i materien og oppdaget at de rammede kvinnene hadde vært på ferie i fattige strøk og hatt sex med de unge mennene der.

60 år gamle Debbie Cooper er en kvinne som hadde viet livet sitt til arbeid og familie. Etter tre tiår med barneoppdragelse og arbeid i fjernsynsindustrien sto hun plutselig der som fraseparert og bestemte at tiden var inne til å gjøre noe for seg selv. Sammen med en venninne bestilte hun en reise til Den dominikanske republikk og leide en liten leilighet på stranden. Hver eneste kveld kastet de to kvinnene seg ut i festlivet i de mange barene som lå langs stranden, og de oppdaget raskt at de ble oppvartet av en evig strøm av svarte menn i tyveårene.

Den solfylte strandfesten, full av kjekke, barbrystede unge menn i shorts hadde en negativ innvirkning på kvinnenes dømmekraft. «Han fikk meg til å føle meg spesiell og viktig, og jeg ble fullstendig oppslukt av det,» innrømmer Debbie. De to kvinnene narret seg selv til å tro at dette var et forhold mellom likeverdige partnere, og lukket dermed øynene for at det var pengene hennes som fristet – at hun rent faktisk betalte for sex.

De unge mennene som arbeider i barene eller som restaurantkelnere i land som Egypt og Tyrkia ser den endeløse strømmen av halvnakne kvinner på tur som tilreisende rikdom som bare venter på å bli utnyttet. Det siste er «cougar cruises», der blant annet cruiseskipet «Norwegian Sky» fra Norwegian Cruise Lines er åsted for et trenetters cruise til Bahamas.

Ettertraktet, heit og ekstremt selvsikker
Nå er cougaren ettertraktet av unge, vestlige menn, hvis vi skal tro blogger og magasiner, men de har også høyere krav til utseende og personlighet. «En cougar er heit, i god form, ekstremt selvsikker, har suksess og uavhengighet, samt ser mye yngre ut enn hun faktisk er.»

En blogger antar det er blitt sånn på grunn av troen på at eldre kvinner er mer seksuelt erfarne, og dermed kan lære yngre menn om sex samtidig som de får mer nytelse. Alderen til en fraskilt cougar antyder mange års seksuell erfaring med flere partnere.

Å snu aldersforskjellen på hodet innebærer en stor endring både når det gjelder penger og makt. Russlands Katarina den store lekte seg riktignok med en lang rekke unge menn, men opp gjennom historien finnes det relativt få historier om eldre kvinner som gifter seg med yngre menn, med mindre kvinnen brakte med seg en stor formue inn i forholdet.
 
Et spørsmål om likestilling
Aldersforskjeller i forhold besto vanligvis av en mye eldre mann og en ung kvinne, ofte bare så vidt ute av puberteten. I middelalderen var det vanlig å velge en brud som var flere tiår yngre enn brudgommen. Det samme ser vi i dag i land der likestillingen mellom kjønnene har kommet svært kort, som i India og flere afrikanske og arabiske land.

Denne tendensen til å gifte seg inn i en høyere sosial eller økonomisk klasse er kjent som hypergami, og så sent som i forskning fra 2009 ble det hevdet at partnervalg påvirkes av sosial og økonomisk klasse. I en verden der skjønnhetsstandarden er orientert mot ungdommen blir kvinner dømt på utseende mens menn dømmes ut fra sin økonomiske status.

Kvinner velger tradisjonelt eldre menn for å oppnå en økonomisk fordel, siden likestillingsproblemer på arbeidsmarkedet fører til at kvinner tjener mindre enn menn. Siden menn tjener mer og mer jo eldre de blir, er det derfor naturlig at kvinner velger eldre menn.

Evolusjonsteoretikere vil si at det foregår en naturlig utvelgelse, der yngre kvinner har forrangen siden de har større mulighet til å føde barn. Men denne teorien blir snudd på hodet av menn som søker mektige kvinner.
 
Ideen om mannen som tar vare på henne
«Vi er blitt tvangsfôret med denne ideen om at en kvinne skal se etter en mann som kan ta vare på henne, en mann som er bedre utdannet, har en bedre jobb og tjener mer penger,» sier Sandra L. Caron. Hun er professor i menneskelig seksualitet ved universitetet i Maine. «Det er kanskje fint nok hvis du går på ungdomsskolen og har en eventyraktig sjarmprins. Men tar du en titt på voksne kvinner oppdager du at de aller fleste forsørger seg selv, og da trenger de rett og slett ikke denne mannen med jobb og penger.»

«Den eldre kvinnen» har bestemt seg for å ta opp kampen. Sanger og underholder Jennifer Lopez refset nylig samfunnets dobbeltmoral etter at forholdet til danseren Casper Smart, som er nærmere 20 år yngre enn henne, ble sett ned på og baksnakket. «Jeg har vært sammen med en yngre mann én gang i livet … all de gamle klisjeene om kvinner må fjernes. Det holder nå! Situasjonen har forandret seg. Vi er ettertraktede selv om vi er eldre, vi kan være sammen med unge menn, og det er ikke noe tabu. Menn har drevet med dette i alle år, og det er noe drama i det.»
 
Forlenger forventet levealder…
Forskning rundt lykke, levealder og eldre partnere har ikke kommet til noen endelig konklusjon. Tidlig forskning fra 1989 startet med å undersøke partneres alder opp mot levetid. Forskerne fant at kvinner som giftet seg med yngre menn endte opp med å leve lenger enn forventet, mens de som giftet seg med eldre menn døde tidligere enn man kunne forvente. Den forskningen antydet at du som kvinne kunne forlenge din forventede levealder ved å gifte deg med en yngre mann.

Nyere forskning fra 2008, offentliggjort i Psychology of Women Quarterly, viser at kvinner som er 10 år eller mer eldre enn partneren kan fortelle om høyere grad av tilfredshet og forpliktelse i forholdet enn hos kvinner med menn som enten har samme alder eller er eldre enn henne.

Sosialpsykolog Justin Lehmiller fra universitetet i Harvard har et forslag til forklaring på hvorfor det er sånn: «Vi vet ikke helt, men det kan være at den tradisjonelle heteroseksuelle maktdynamikken beveger seg i retning av større likestilling i de forholdene der kvinnen er eldst.

Mange forskjellige forskningsprosjekter viser oss at partnere blir lykkeligere når likestillingen øker.» Forskning på kvinner som gifter seg med eldre menn antyder at de kvinnene lever lenger, mens de som gifter seg med en eldre mann dør yngre.
 
…eller forkorter forventet levealder?
En studie fra 2010 ved Max Planck Institute for Demographic Research (MPIDR) i Rostock i Tyskland antyder dog at det ikke stemmer. De mener i stedet at jo større aldersforskjellen mellom mann og kvinne, jo lavere blir kvinnens forventede levetid. Dette uavhengig av om kvinnen er yngre eller eldre enn sin partner.

Forsker Sven Drefahl, som ledet undersøkelsen, har flere mulige løsninger på hvorfor det er sånn: «En av de få mulige forklaringene er at parene med en yngre ektemann bestrider de sosiale normene, og derfor lider disse parene også under sosiale sanksjoner.»

En kvinne som gifter seg med en yngre mann er fortsatt ansett som «unormalt» og avviker fra de sosiale forventingene. Disse parene vil derfor bli ansett som outsidere som får mindre sosial støtte, noe som igjen resulterer i stress, redusert helse og økt dødelighet.

Det må være lov å håpe at folk i dagens samfunn har lettet litt på holdningene sine, så aldersforskjeller i forhold blir mer aksepterte. Siden kvinners seksuelle preferanser inkluderer yngre menn, samtidig som yngre menn vender seg til eldre kvinner for å få oppfylt sine erotiske fantasier, finnes det ingen grunn til å nekte samtykkende voksne mennesker seksuell nytelse – uavhengig av aldersforskjellen mellom dem.


Les også:
Gode erfaringer med store aldersforskjeller
Carlin Ross hadde forhold til en mann 40 år eldre enn henne selv. Betty Dodson levde sammen med en 40 år yngre mann.

Erotisk kapital i bytte
mot sosial og kulturell kapital

Yngre har mest erotisk kapital. Men en eldre kan kompensere ved å dele sin kunnskap, erfaring og sosiale nettverk med den yngre.

Hun var 17 og han 42
Nå har de vært kjærester i to år. - Det er ikke forholdet, men reaksjonene fra samfunnet rundt oss som er spesielle. Sier hun.

Fruen liker godt en ung gutt
Vi spurte medlemmene i Cupido Club om hva slags tanker de har om aldersforskjeller. Meningene var delte.

Moralsk lavalder til besvær
«Har du hørt om den moralske lavalder?» spurte en venninne av meg som ikke alltid leter etter jevnaldrende partnere.

Likhet er kanskje bra i politikken -
men ikke like bra for erotikken

Forskjeller stimulerer nysgjerrigheten  - og overraskelsen som gir så mye mer næring til lysten.


De «gamle» er alltid yngst
«Jeg har ingen problemer med å forstå logikken bak å lyve på alderen. Jeg skjønner bare ikke hvorfor folk lyver seg yngre enn det de er? Trikset er jo å lyve seg eldre!»


Fra Cupidos arkiv:
Partnervalg, flørt og dating

Ofte går det riktig bra, men like ofte kunne du vel ha gjort en bedre jobb. Er det tilfeldigheter som rår?

Related Articles