HIV-positive lite smittefarlige

Published:
Last updated:

80 prosent av norske HIV-positive bruker medisiner. 90 prosent av disse er velbehandlet og lite smittefarlige.

Men når HIV-positive som ikke er behandlet har ubeskyttet sex med andre HIV-positive, er det en risiko for at de kan smittes av nytt HIV-virus som er vanskelig å behandle.

– Man kan bli «superinfektert», sier Birgitta Årsjø, professor ved mikrobiologisk avdeling ved Haukeland universitetssykehus til NRK. Tilstanden er likevel sjelden, og man vet ikke hvor ofte det skjer.

– Det kan gå bra, men det kan også gå ille. Man kan bli smittet på nytt med et nytt HIV-virus. Da blir personen som har det snille viruset smittet av et virus som er vanskeligere å behandle, fordi det har resistanser fra før, sier Årsjø.

Overlege i infeksjonsmedisin ved Ullevål universitetssykehus, Bente Bergersen, mener likevel at dette ikke er noe stort problem i Norge.

– Det har vært spekulasjoner rundt at de som er HIV-positive kan smitte hverandre med virus slik at man får dobbeltinfeksjon, og at man kan overføre resistente virus. I praksis er ikke det noe vi ser noe særlig av, sier Bergersen, som opplyser at 80 prosent av HIV-smittede i Norge bruker medisiner.

– Nesten 90 prosent av dem igjen er velbehandlet, og er således svært lite smittefarlige, sier Bergersen.

Related Articles