Detalj fra bokillustrasjon (Albrecht Classen: Erotic Tales of Medieval Germany)

Kvinners frihet i middelalderen

Written by: Elin Johansen

Published:
Last updated:

Middelalderkvinnene var ikke så undertrykte som mange tror. Mange levde livet når mannen var død.

Tvangsekteskap, æresdrap på ulydige kvinner og æresvoldtekt omtales i dagens debatt som “middelalderske”. Men i middelalderens Norge og Europa var tvangsekteskap og æresdrap på kvinner lovstridige overgrep, og æresvoldtekt helt ukjent, skrev historieprofessor Ole Jørgen Benedictow i en kronikk allerede i 2005 (Den baktalte middelalderen).
 
Kvinner drev klostre, solgte bøker og dro på pakketur til Det hellige land.

Voksne kvinner hadde større frihet i middelalderen enn vi til nå har vært klar over. En studie av lovtekster, litteratur og sanger fra 1100–1400-tallet viser at kvinner drev klostre og solgte bøker, og dro på pakketur til Det hellige land. Dr. Sue N. Niebrzydowski ved univeritetet i Wales som har ledet forskningen sier:
 
– Kvinnene levde livet når mannen var død.
 
Kvinner levde lengre enn menn og var ofte enker før de fylte 30. Det ga dem større seksuell frihet, forklarer Dr Niebrzydowski til BBC. Hun mener de voksne kvinnene hadde mye makt og nøt en ”golden era” i middelalderen
 
– De kunne ikke lenger anklages for hor eller utroskap. Sjansene var også små for at de skulle få barn. Var de velstående, kunne de selv bestemme hvem de eventuelt skulle gifte seg med.

Mange av dem holdt seg med elskere også.
 

Fra Cupidos arkiv:
Seksualitetens historie

Seksualitetens historie handler om maktmenneskets trang til å kontrollere medmennesket der det er mest sårbart.

Related Articles