Nytelse og ikke skam
Nytelse og ikke skam | Cupido har gjennom bladets historie ønsket å bidra til at leserne lever ut sine lyster i nytelse og ikke i skam. | © Robert Tarrerias

Fritt fram for fetisj

Written by: Elin Johansen

Published:
Last updated:

Cupido har gjennom bladets historie ønsket å bidra til at leserne lever ut sine lyster i nytelse og ikke i skam.  Skildringer av ulike fetisjer har derfor stått sentralt.

I dag er det in å være fetisjist. Moteskaperne boltrer seg i lær og pvc, kleskjedene selger hundehalsbånd og nettingstrømper og fetisj er blitt en del av det daglige ordforrådet. Det finnes internettssider for de fleste lyster, kjendisene snakker villig vekk om sin forkjærlighet for alt fra urin til kniver og det er nærmest blitt en selvfølge for kvinnelige popartister å stille på scenen i sexy lakk – eller gummiantrekk.
 
Mørkt og tabu
Da Cupido så dagens lys i 1984 var åpenheten rundt fetisjer en helt annen. 1980-tallets Norge kan i erotikkens rike beskrives som en trang hytte, hvor vinduene var spikret igjen og bare litt sollys slapp til. Innredningen var stram og tradisjonell, og det var strenge regler for kleskode og naturlighet. Man inntok sine måltider til faste tider og det var lite eksperimentering med oppskriftene. I hvert fall ikke åpenlyst.
 
Skeiv blomstring
Nå skal det sies at 1980-tallet ikke bare var traurig. I USA, England og på kontinentet blomstret de ulike fetisjkulturene. Klubber for mennesker med en forkjærlighet for lær og gummi  spratt opp som løvetannen om sommeren og det var stort oppmøte på skeive festivaler. Flere foreninger så dagens lys på denne tiden, blant annet SMil, hvor datidens danske og norske fetisjister kunne møte likesinnede.
 
Aktive gummifetisjister
I Cupidos spalter blomstret også fetisjene. Det var særlig gummi – og bleiefetisjistene som var aktive på leserbrevfronten da Cupido startet opp, men vi formidlet også tanker fra personer som tente på nylon, dameundertøy, smerte, sadisme, voldtekt, kiling, styrke og transvestisme. Noen av lystene ble utgangspunkt for lengre artikler.
 
Kinky individualister
På slutten av 1980-tallet begynte så vidt litt sollys å slippe inn i den trange, mørke hytta og da 1990-tallet kom for fullt fikk impulsene flomme fritt. Artister som Madonna dyrket fetisjisme i sine musikkvideoer og sørget for å gi lakk, lær og latex fritt innpass i de mange hjem over hele kloden. Det ble trendy å være kinky, åpenhet var in, tradisjonalisme ut. 90-tallet var indvidualismens tiår og fetisjisme var en måte man kunne vise sin egenart på.
 
Fetish fashion
Cupidos spalter var breddfulle av fetisjisme, og det fantes knapt en utgave som ikke skrev om en fetisj. Fetish Fashion var særlig populært og det var stadig artikler om hvor man kunne handle flotte plagg når man var på reise i Europa eller USA.  Trevor Watson erobret, med sine sexy fetisjfotografier, førsteplassen som den mest populære fotografen i Cupido. Fetisjistiske stemningsrapporter fra land over hele kloden ble i løpet av 90- og 2000-tallet en viktig del av våre spalter.
 
Kinky skoletimer
Norge er i 2009 blitt et deilig sted for fetisjister, og arrangementene og butikkene tilegnet denne gruppen blir bare flere og flere. Sommeren 2004 startet Cupido sin egen ”kinkyskole”. Tidligere redaktør Hanne Grasmo, som var en av de viktigste bidragsyterne når det kommer til fetisjstoff i Cupido, var ansvarlig for denne artikkelserien som tok mål av seg å lære nordmenn bondage, strap-on sex, fotleker, kilesex, wetsex og breathplay.
 
Positive perversjoner
Den lille trange hytta er for lengst revet, hverken tak eller vegger står igjen. Det meste er ute i åpenheten, det vil si, nesten alt. Fortsatt finnes det fetisjer som blir ansett for å være tabu og som det ikke skal snakkes om. Fetisjer som, istedenfor å være et friskt tilskudd til en persons seksualitet, blir kilde til skamfølelse. Cupidos ønske og mål for de neste 25 årene er at stadig flere perversjoner blir alminneliggjort og sett på som en naturlig og positiv del av den norske seksualiteten.

Har du tanker om eller kommentarer til denne teksten? Vi hører gjerne fra deg; send inn din tilbakemelding via denne linken.

Related Articles