Trejenter
Trejenter | © Bulls

Mens vi venter på Trekant-effekten

Written by: Lene Wikander

Published:
Last updated:

Ære være NRK-programmet Trekant og deres innsats for seksualopplysning rettet mot ungdom i alle aldre, men etter en tur med Sørlandsekspressen er jeg sannelig i tvil om det virker.

Lene Wikander er spaltist i Cupido. Denne ytringen er fra hennes faste spalte Kåthet og vrede.


Jeg er ofte på Sørlandet og besøker familien. Da er "Guantanamo-ekspressen", som den kalles blant venner, eneste praktisk forsvarlige transportmiddel til Grimstad for oss som ikke har bil. Det er rein tortur. Å sitte innesperret i en svett og stappfull buss i fem timer med passiv-aggressive sørlendinger får nemlig CIAs vanntortur til å fortone seg forfriskende. Denne gangen var imidlertid turen med Guantanamo-ekspressen usedvanlig grufull.

Jeg kapret vindussetet helt bakerst på fireseteren i bussen. Ved motsatt vindu satt en eldre herre med hatt, og da vi kjørte ut fra Oslo var de to setene mellom oss fortsatt tomme. Dette blir bra, tenkte jeg fornøyd. Men hvor lenge var Eva i paradis? Ikke lenger enn til Drammen, skulle det vise seg.

I Drammen skviste nemlig hele tre (!?) fnisende tenåringsjenter seg inn på de to setene mellom meg og herren med hatt. Eimen av billig parfyme og hormoner bredte seg øyeblikkelig tjukk over bakerste del av bussen, akkompagnert av pipe- og ringelyder fra tre iPhones som resten av turen var i kontinuerlig kommunikasjon med omverden via Facebook og Msn, med mindre jentene så på fyllevideoer av seg selv og vennene sine på Youtube.

Gutter, sex, klær og sminke var de eneste samtaleemnene. Gutter fordi de var objektet for deres lenders lengsel, sex fordi det var noe de mente de visste mye om, men hadde lite erfaring med, og klær og sminke fordi de mente at riktig valg av dette var essensielt for å innfri både deres lengsler og gi dem erfaringen de ønsket. Det ble raskt klart at jentene nylig hadde fylt 18 og var på vei til Kristiansand for å feire dette med jentetur og fest hele helga. Den som har hørt tre horny tenåringsjenter fnise, hvine og hyle seg gjennom sine seksuelle lengsler i fem samfulle timer vet at something is rotten in the state of seksuell frigjøring her i landet.

I all sin høylytte flørting med kristansandsgutta via iPhone, fremstilte nemlig jentene seg aldri som et seksuelt subjekt, men hele tiden som objekt. Hva likte gutta at de hadde på seg? Syntes Gunnar egentlig at Gunda var fin i den kjolen forrige helg? Kunne Lotte egentlig suge eller hva hadde Lars sagt etter at hun prøvde? Trodde Gunda og Lotte egentlig at Pål hadde lyst på Petra, eller var han bare en flørt? Og så snakket de mye om alkohol. Hvor viktig det var å ikke drikke øl, men heller sprit, for det virket raskere, og poenget med å drikke var jo å bli full nok til å tørre å slippe seg løs og å kunne skylde på fylla etterpå dersom noen mente de hadde vært litt for lause i sleppet. Og det syntes visst noen ofte.

Jentene var nemlig veldig opptatt av hva som var romantisk, og jenter de kalte «sluts» var altså ikke romantiske. Men det var lov å være litt «slutty» i fylla, for da var man liksom ikke seg selv, konkluderte de høylytt over iPhone-sambandet. Det eneste lyspunktet i denne kjønnsstereotype parringsleken var at jentene kalte gutte-sluts for horer, og det var vel utenkelig i min ungdom, ellers virket det på meg som fortvilende lite har endret seg på 25 år. Man kan jo seff innvende at disse tre jentene ikke er representative for norsk ungdom, de satt tross alt på bussen til Bibelbeltet, men jeg tror faktisk det.

Ifølge en global undersøkelse i forbindelse med Verdens Prevensjonsdag i september i år er nemlig norsk ungdom på jumboplass i Europa når det gjelder bruk av kondom.  Én av fem norske ungdommer dropper å kjøpe kondomer fordi de synes det er pinlig. I den forbindelse uttalte sexolog Kristin Spitznogle til TV2s «God morgen, Norge» at hun trodde norsk ungdom valgte bort kondom fordi det ødela for romantikken.

Jeg måtte umiddelbart vippe opp laptopen på bussen for å avreagere med min nettvennine Nyn. Hun mente at det ikke kan være snakk om noen reell seksuell frigjøring før ungjentene også prater om gutta som seksuelle objekt og seg selv som subjekt. «Den dagen tenåringsjentene sitter på bussen og snakker høylytt om hvor stram rumpe Gunnar, Lars og Pål har, og hvor deilig det hadde vært å slenge dem ned på senga og gjennompule dem med strap-on, kan vi begynne å snakke om en reell Trekant-effekt,» mente Nyn.

For ikke å snakke om den dagen jentene diskuterer guttas slikke-talenter fremfor sine egne suge-evner, og mener det er helt slutty å ikke bruke kondom!
 

Related Articles