Sexologi og seksualpolitikk

Written by: Terje Gammelsrud

Published:
Last updated:

Sexologien er et fagområde i utvikling. Fra å være et forum for klinisk seksualitet, har internasjonal sexologi utviklet seg til også å bli en arena for seksualpolitiske kampsaker som seksuelle rettigheter og seksuell helse.

Artikkelen ble sist oppdatert i mars 2011.

Sexologien har tidligere vært mest opptatt av rådgivning og terapi i forbindelse med samlivs- og kjønnsrolleproblematikk, seksuelt relaterte psykiske og fysiske plager og funksjonshemninger, seksuelt overførbare sykdommer og seksuelle overgrep.
 
Selvaktelse og tenning i fokus
Nå har sexologien også blitt tydeligere i sin markering av at seksualiteten er viktig for personlighetsvekst, selvaktelse og livskvalitet, og at et aktivt seksualliv i seg selv kan være godt for immunforsvaret og gi vesentlige helsegevinster.

Det nye sexologiske fokus er i høyere grad rettet mot seksuell tenning, kåthet, orgasme og nytelse.
 
Seksuelle rettigheter
I et eget charter for individets seksuelle rettigheter utfordrer sexologenes verdensorganisasjon (WAS) kolleger innen beslektede fagområder, samt politikere og myndigheter til nytenkning og handling.
 
Det som har ført til denne markerte endringen av den sexologiske dagsorden er resultater av et møysommelig arbeid utført av ildsjeler innen det internasjonale sexologimiljøet.

Fra begynnelsen av 2000-tallet har de blant annet gjennomgått nyere og eldre forskningsarbeider om likt og ulikt med snev av sex, samlet større og mindre funn, og til slutt slått i bordet med en dokumentasjon av harde fakta og interessante indikasjoner på at mye god sex kan redusere stressnivået, bedre selvbildet, styrke immunforsvaret og virke forebyggende på en lang rekke sykdommer og lidelser.
 
Ikke bare kvantitet, men også kvalitet
Har vi forstått den nye lære riktig, er det ikke tilstrekkelig at du har hatt mye sex, men at du har opparbeidet såpass god nærkontakt med din egen kropp og ditt eget kjønn at du opplever god tenning og gode orgasmer. Det synes også å være viktig for helsa di at dine seksuelle eskapader gjør deg fornøyd, ikke frustrert.
 
I et navlebeskuende jubileumsår [2009] kan vi selvsagt koste på oss at Cupido, bladet for kåthet og glede, allerede i 1984 lanserte sitt seksualpolitiske manifest der seksualiteten ble presentert som en ressurs i et helsepolitisk perspektiv.

Folkehelsen og sykefraværet
Og dersom seksualiteten har betydning for den enkeltes helse, har den også betydning for folkehelsen. Hørte vi noen nevne ”for sykefraværet”? Ja selvfølgelig! En god seksualpolitikk vil være til gavn både for individ og samfunn.


Artikkelen er en bearbeidet versjon av introen til "Helsegevinster ved et aktivt seksualliv" som ble presentert i bladet Cupido 3/2009.

Sexologer er fagfolk innen medisin, psykologi og andre helse- og sosialfag som helt eller delvis har seksualitet som spesialitet eller interesseområde. I Norge er sexologi en studieretning for videreutdaning ved Universitetet i Agder UiA.

Den beste oversikten over aktører innen de norske sexologiske fagområdene finner du i Sexologikatalogen. Der kan du søke både på spesialområder og hvor i landet sexologene praktiserer.

 
Les også:
Opinion og toveistabu
Helsedirektoratets forslag til strategi for seksuell helse fra 2016 til 2021 ligger nå på departementets bord. Hva skjer?

Related Articles