Fylkesmann Erling Lae mener lærerne må være gode modeller også i seksualundervisningen. | © Stella Pictures

Lærere, kom ut av skapet!

Written by: Hanne Grasmo

Published:
Last updated:

– Jeg er Erling Lae, Norges første homofile fylkesmann. Rettelse: Åpne homofile fylkesmann.

Slik ønsker høyremann Lae velkommen til Landskonferanse for seksualundervisning i Vestfold i 2010.
 
Konferansen ble arrangert i et samarbeid mellom Helsedirektoratet, Landforeningen for lesbiske, homofile, bi- og transpersoner, Sex og samfunn, Sex og politikk og Vestfold fylkeskommune.
 
– Jeg er ny her i Vestfold, fortsetter Lae: – Mange homofile hilser meg på nett, men mange er anonyme og velger å leve skjult. Dette gjør meg oppgitt. At vi voksne ikke tør være åpne, gir dårlig signal til tenåringene som sliter med sin identitet.
 
Erling Lae mener at det er 100 ganger viktigere at en homofil muslim i Norge står fram, enn at vi vedtar en lov mot diskriminering. Det er ved positive eksempler vi forandrer verden, han tror ikke det å løfte pekefingeren og si «fy, fy» er noe som virker. Hverken gjennom lovverk, skole eller holdningskampanjer.
 
Få vil være venn med homoen
– Lærere tør ikke si de er homo. Men ny forskning viser at de som er åpne har ingen problemer. Det hjelper ikke om andre åpner døren hvis man ikke går gjennom den. Usynliggjøring skaper fordommer.
 
Lae er ikke nådig, lærerne må ta inn over seg at de ved å ikke være åpne om sin legning bidrar til fordommene blant elevene:  – En undersøkelse i Norge viser at hele 41 prosent av skoleelever sier at en homo er absolutt på bånn av dem de vil være venner med.
 
Lærere, foreldre og andre voksne bør bruke øynene for å oppdage fordommer, og ikke minst tenke over hva man selv sier og gjør, påpeker Lae til sist. Og minner om at på lærerværelset, som på arbeidsplasser forøvrig, må vi huske på å invitere vennen til homoen når det er arrangementer med partner.
 
Konklusjonen blir, i følge Erling Lae, at det ikke hjelper med alle slags gode seksualundervisningsopplegg for å bygge ned homofordommene, det er gjennom å være gode forbilder vi bygger toleranse i klasserommet.


Related Articles