Kjører på!
Kjører på! | Kjersti Helgeland (nr 2 fra venstre) kjører på med en ny runde NYT i Oslo, samt for første gang i Bergen. Her under et av fjorårets arrangement på Litteraturhuset i Oslo med fullsatt sal. | © Marco Zimberlin, Nytfestivalen

NYT-festival i både Oslo og Bergen

Written by: Sveinung Stoveland

Published:
Last updated:

Festival-gründer Kjersti Helgeland følger opp suksessen, nå blir det NYT både i Bergen og Oslo.

– Jeg vet ikke om noe liknende, annet enn i California, sier festival-gründer i medvind, Kjersti Helgeland.

Etter suksess med den første Nyt-festivalen på Litteraturhuset i Oslo, følger nå Bergen etter.

Til Nyt-festivalen kommer både studenter, pensjonister og fagfolk fra hele landet, det skal være et lavterskeltilbud, forteller festival-gründeren.

– Folk tror de er alene med spørsmål, lyster og bekymringer. Dette er noe vi snakker for lite om, mener Helgeland.


Lukkede miljøer


Mange opplever de ulike miljøene, som BDSM, fetisj-miljøer, swingers, og så videre som litt lukkede. Derfor tror Helgeland NYT kan være med på å ufarlig-gjøre slike temaer.

– Det er forståelig at miljøene blir lukkede, fordi det er mye fordommer og skam. På NYT kan du være med på en mini-workshop om kink, for å få en liten forsmak, foreslår Helgeland.


Fant seg selv på festivalen


NYT skal være en stuerein arena for vanlige folk, og det de lurer på er alt fra tantra til kink.

– En deltaker på festivalen i fjor fant ut at BDSM gav mening til mange av hans seksuelle følelser, etter å ha vært på et foredrag om temaet, forteller Helgeland.
 

Kafé annenhver uke


«Dette må dere ta med på Norgesturné», var en av tilbakemeldingene fra den første Oslo-festivalen i november.

I mellomtiden har det startet opp Nyt-café annenhver uke i Oslo, hvor folk møtes og lurer på alt fra swingers til samisk seksualitet, forteller festival-gründeren. Det har også vært arrangert en Nyt-café i Stavanger.


Mer kunnskap til folket


– Det har vært god respons, dette er noe folk vil ha. Spørreundersøkelsen fra Oslo viser at folk er interessert i mer kunnskap om sin egen kropp og tips om hvordan de kan få et bedre sexliv, sier Helgeland.

Den informasjonen folk får gjennom medier er oftest om det negative, som overgrep, eller lettvinte sextips, men det er også mye bra som skjer, påpeker Helgeland, som vil trekke fram sex og samlivs-journalist i VG, Ingunn Saltbones, og Tuva Feldman i Juntafil på NRK.
 

Visjon om systemskifte


Seksualitet har fått en stemoderlig behandling, både i akademiske miljøer og i politikken, og det ønsker Kjersti Helgeland å gjøre noe med.
 
Helgeland har ambisjoner om å få til et systemskifte på sikt, også i politikken og akademiske miljøer. Det skal bli like naturlig å snakke om sex, som om andre sider av livene våre, sånn som det er med kosthold.

– Bedre seksuell helse gir bedre livskvalitet, slår Helgeland fast.
 

Smakebiter fra programmet


Programmet på Litteraturhuset i Bergen 13. til 14. september består av show, foredrag og samtaler, og noen av temaene er nytelse og skam, positiv seksualitetsundervisning og menns seksualitetet.

Sjekk hele programmet her

I Oslo 15. til 17. november blir det både foredrag, workshops og debatter, og noen av temaene der er medienes seksualitetsdekning, tantra, BDSM, livssyn og onani.

Sjekk hele programmet her


 
Cupido er mediepartner til Nytfestivalen

Related Articles