Skeive Sørlandsdager
Skeive Sørlandsdager | Linda Walbeck Olsen står opp mot 41 religiøse meningheter som slett ikke synes det å arrangere Skeive Sørlandsdager er noe bra. | © Eirik Dahl Viggen, Fontene

Linda arrangerer Pride midt i bibelbeltet

Written by: Tore Aasheim

Published:
Last updated:

Mens Oslo Pride blir invitert til regjeringsmottakelse, så står Linda Olsen og Skeive Sørlandsdager opp mot litt andre krefter.
 

Det er fagbladet Fontene som skriver om Linda som skal lage Pride-festival midt i bibelbeltet. De spør om det i det hele hatt er mulig?

Skeive Sørlandsdager står overfor 40 kristne menigheter som anser homofili som forvirret seksualitet og brudd på Guds orden.

– De snakker om likeverd, men homofile er ikke velkomne, uttaler festivalleder Linda Walbeck Olsen til Fontene.

Hun og resten av arrangementskomiteen skal arrangere Sørlandets egen Pride-festival 20.-24. august. Mye er allerede på plass, men gjengen mangler lokaler. Én pub har for høy aldersgrense, resten har for trange dører til å gjøre festivalen universelt tilgjengelig. Kristiansand er full av lokaler. Det er bare én hake. De er heleid av pinsevenner og indremisjon, menigheter som Linda Walbeck Olsen (37) og vennene hennes har havnet på kant med, forteller de i artikkelen i Fontene.

– Menighetene her er mange og store. Det gjør at fordommene mot homofile og skeive sitter lenger inn. De snakker om kjærlighet til sine neste og om likeverd, men mange homofile opplever ikke å være velkomne. Det er såpass mange unge her som er tilknyttet menighetene, at det er vanskelig å være utenfor, sier Linda Walbeck Olsen.

– For de fleste føles det som du aldri kan være deg selv. Når du er ute i samfunnet, tar du på en maske. Det vil på et tidspunkt slite deg ut. Hvis du må undertrykke en så viktig del av deg selv, er det vanskelig å leve med, forteller hun til Fontene.

Sosionom og sexolog Hanne Kro Sørborg (39), styremedlem i Skeive Sørlandsdager og med i FOs kvinnepolitiske nettverk, tilbragte tenårene i en frimenighet, men sluttet å gå.

Hanne er nå ansatt for å bedre levekårene blant unge skeive og transseksuelle personer i nabokommunen Sogndalen. De religiøse miljøene har en stor rolle innen sosialt arbeid og politikk generelt her på Sørlandet, forteller hun.

Tilhørighet til en av menighetene avgjør hvem som får en plattform å snakke fra, hvem som får tilgang til det offentlige rom, til å påvirke samfunnet. Her foregår det sosiologer i USA kaller «no platforming». En form for demokratisk utestengelse.

– De kristne menighetene og organisasjonene er store aktører innen rus, ungdomsarbeid, folkehelse, barne- og familievern. De driver klubber og store happenings. På utsiden står blant annet skeiv ungdom.

Les hele artikkelen og om forholdene i bibelbeltet på Fontene. 
 

Related Articles