Sexarbeidere som helsearbeidere
Sexarbeidere som helsearbeidere | Sexarbeidere oppnår kontakt og tillit fra andre sexarbeidere når de gjør en innsats som helsearbeidere. | © Alex Linch, Shutterstock, NTB scanpix

​Prostituerte jobber som helsearbeidere

Written by: Tore Aasheim

Published:
Last updated:

Organisasjonen Leger uten grenser får hjelp av sexarbeidere til å drive helsearbeid.

Det er norske Åse Marit Lid som er leder for prosjektet i Malawi som går ut på å ansette sexarbeidere for å fremme helseinformasjon.

«Erfaringene med prosjektet har vært veldig gode,» forteller 34-åringen til VG.

I løpet av fire år har de 16 sexarbeiderne nådd ut til over 5000 sexarbeidere i fire distrikter i Malawi.

«De deler ut kondomer og gir den første dosen av et legemiddel for forebygging av hivsmitte etter mulig eksponering. De deler også ut graviditetstester og angrepiller, og identifiserer sexarbeidere som kan være utsatt for seksualisert vold,» forteller Lid til avisen.

«Nøkkelen til suksess for prosjektet har vært ansettelsen av sexarbeidere som gjennom egen erfaring og egne nettverk lettere når ut til andre sexarbeidere. De har tillit i gruppen og kan lettere dele kunnskap, og hjelpe til med å skaffe helsehjelp til de som trenger det,» forklarer Lid til VG.

Mange sexarbeidere kvier seg til å oppsøke helsesentre i frykt for å bli diskriminert og stigmatisert, men ved å la andre sexarbeidere være rådgivere og kontaktpersoner føler de prostituerte at de blir forstått og respektert.

Ifølge den nasjonale helsestatistikken lever mer enn hver 10. person i Malawi i alderen 15 til 49 år med hiv. Eid forteller at i 2013 var 63 prosent av de kvinnelige sexarbeiderne smittet av hiv.

Det sier seg selv at det derfor er et stort behov for informasjon og forebyggende tiltak i landet. 

Les hele saken på vg.no.

Related Articles