For de unge
For de unge | Trygve Skaug skriver poesi for ungdommen. | © Gitte Johannessen, NTB scanpix

Skriver om sex, psykisk helse, vennskap, angst og kjærlighet

Written by: NTB, Gitte Johannessen

Published:
Last updated:

​Trygve Skaug med diktbok for unge: – Jeg ville de skulle vite at de fikk sin egen bok å bla i.

Etter bare noen få dager i salg måtte forlaget trykke nytt opplag av Trygve Skaugs poesibok for ungdom.

Totalt opplag for «Følg med nå» er allerede 6.000 eksemplarer, noe som er langt over gjennomsnittet for en norsk diktbok. Men så er ikke Skaug så gjennomsnittlig heller:

Fra før av har hans små poesibøker for voksne, utgitt på eget forlag, nådd opp i over 25.000.
 

Ungdomspoesiens Helsesista?


På spørsmål om hvorfor unge trenger sin egen poesiutgivelse, svarer artisten, låtskriveren og poeten, som gjerne har brukt Instagram for å slippe løs diktene:

– Boken er skrevet til ungdommer jeg kjenner godt personlig, og til ungdommer som jeg treffer på nettet. De som henvender seg i forskjellige innbokser og deler livet sitt med meg der. Jeg hadde lyst til å lage noe spesielt for dem. At de skulle vite at de har fått sin egen bok å bla i, liksom.

– Er du blitt en slags ungdomspoesiens Helsesista?

– Det tror jeg ikke, men jeg opplever å være i kontakt med mange ungdommer på nettet. Det er utrolig stas, og veldig rørende. Ofte er det i vanskelige situasjoner, men de skriver også om glede og hverdagslige ting, sier Skaug, som valgte bokform fordi han "følte han måtte ha et sted å kanalisere det direkte".
 

Skrevet til hver især


Trygve Skaug sier at hvert dikt i boken er tiltenkt en spesiell person. Derfor blir det mange forskjellige uttrykk og temaer.

– Ungdommene er forskjellige og diktene skal gjenspeile det. Jeg har ofte en umiddelbar form i utgangspunktet, men denne oppleves nok som ekstra direkte, sier han om "Følg med nå".

– Fra forlaget heter det at du tar for deg sex, psykisk helse, vennskap, angst, kjærlighet. Er ikke dette temaer voksne også er opptatt av?

– Jo, alle er vel opptatt av det. Men dette er det jeg ville skrive om disse temaene til disse konkrete ungdommene, sier Skaug som også tar for seg klimaspørsmål, og er tydelig på hvor viktig han synes det er med de unges engasjement.

Heier på leserne

Om hvem han har som lesere, sier Skaug til NTB at han tror det er veldig spredning.

– Jeg følger spent med på hvem som deler ting fra boken. Det ser ut til at det et mange ungdommer som blar i den og ser ut til å like den, og – kanskje viktigst: Kjenner seg igjen i den, lyder det fra poeten, som røper sin egen drøm for utgivelsen:

– At boken skal få heie på, se og anerkjenne de unge leserne sine.

10. april blir det lanseringskveld for «Følg med nå» på Cappelen Damm i Oslo. Da skal Trygve Skaug lese diktene sine.
 

Dikt for unge 1 

Ser du meg egentlig nå
jeg er så bra
som du håper at jeg er
jeg tør bare ikke vise
det til deg
 

Dikt for unge 2

Husk
du kan kysse omtrent
hvem du vil
så lenge de også vil
(og tenk deg om
for det er dét
du egentlig vil)

Related Articles