En helt vanlig kar
En helt vanlig kar | «Jørgen» anser seg selv som en incel, men fremstår som en helt vanlig norsk mann, verken lav, tykk, stygg eller puslete. Selv mener han at han er en genetisk taper. | © Faksimile NRK

​Er du en «incel» så finnes det likevel håp

Written by: Tore Aasheim

Published:
Last updated:

Er du mann og sliter med å få deg dame? Da kan det godt hende du er en «incel» - men frykt ikke – det er håp.

De er unge heteroseksuelle menn og sliter med å dra damer. De får seg verken kjæreste eller kjappe knull, de anser seg som mindreverdige, genetisk annenrangs og de er frustrerte og deprimerte. De kalles «incels» - incel er en forkortelse for «involuntary celibate», på norsk - ufrivillig sølibat.

Det var i programmet «Trygdekontoret» på NRK 1 onsdag kveld at programleder Thomas Seltzer tok seerne med inn i en merkelig subkultur av desillusjonerte menn som har dannet sitt eget internett-felleskap. Her dyrker de sin egen usikkerhet og selvpålagte udugelighet.

«Jørgen», en av disse unge mennene stilte opp i programmet, og med en nesten selvutslettende analyse av sin egen ubrukelighet, fortalte han om et miljø der unge menn deler seg inn i forskjellige tapergrupper; de som er for lave, for tykke, for stygge, for puslete etc.
 

Egen teori om hvordan kvinner velger menn


De har utarbeidet sin egen teori om hvordan kvinner velger ut menn som partnere og sexpartnere, men først og fremst synes det å handle om sex, i alle fall i første omgang.

Men mens disse mennene snakker om genetikk og arvestoff, så snakker forskerne om hvordan menn tilpasser seg, sosialiserer seg og gjennom dette forhandler seg fram til både forhold og sex. 

For det er som vi i Cupido har omtalt flere ganger, det å få seg kjæreste eller seksuelle opplevelser handler stort sett om hvor flink man er til å forhandle og kjøpslå ute på det åpne sjekkemarkedet.

Det er mye som dreier seg om sex for disse mennene, og det er kanskje ikke så rart når de går i konstant lengsel etter å få ligge med en dame uten å få forløst sin lengsel.

Det som overrasket både programlederen og de andre gjestene i studio, var at den unge mannen som stilte opp på TV, verken var puslete, lav, tykk eller stygg; han så ut som en helt vanlig gjennomsnittlig norsk mann som kunne komme fra hvor som helst i landet.

Mange av seerne nikket seg sikkert enig da Seltzer mente at dette kunne ligne på personer som lider av spiseforstyrrelser og som når de ser seg selv i et speil alltid synes seg selv for tykke, selv om de er svært tynne.


Bedre seksuell folkeskikk - og opplæring


Hva er så veien ut av elendigheten?

Nå finnes det sikkert flere grader av hvor dypt nede i incel-myra den enkelte har sunket, og mye av problemene synes å sitte mellom ørene til disse mennene. De er rett og slett helt vanlige menn, men de får det bare liksom ikke til.

Professor i sexologi ved Universitetet i Agder Elsa Almås ivrer etter å spre større kompetanse når det gjelder såkalt seksuell folkeskikk, noe hun mener vil sette flere menn i stand til å få seg sex. Les artikkelen "- Akutt behov for bedre seksuell folkeskikk" med egne sexvettregler. 

Biolog Petter Bøckman forteller i et intervju at kvinner stort sett velger menn som er flinke til å prate. Han gjør et poeng av at ingen av oss er perfekte, og at det gavner oss alle sammen ute på sjekkemarkedet, som flommer over av forskjellige preferanser og smaker.

Incel-erne mener at kvinner sier de vil ha snille, forståelsesfulle og ansvarlige menn, men at på slutten av kvelden så drar de hjem med de mannssjåvinistiske drittsekkene. De er de slemme gutta som drar mest damer. 

Her er det riktignok en del forskning som gir incel-erne delvis rett, men dette gjelder først og fremst dersom det bare er snakk om sex. Dersom man stiler høyere og ser for seg et langvarig forhold så er det bare for de snille og omsorgsfulle å komme forrest i køen.

Journalist Lasse Josephsen som har spesialisert seg på incel-miljøet, uttaler med en bittersøt innsakt til nrk.no at det faktisk likevel kan gå bra.
 
– Men så får man seg jo plutselig kjæreste likevel, og man skjønner at samfunnet slett ikke er drevet av en sånn brutal seksuell økonomi, og at kvinner ikke er en valuta. Faktum er at man ikke får kjæreste om man bruker mesteparten av tiden sin på nettforum hvor man raljerer om hvor jævlige kvinner er.

Se hele programmet "Trygdekontoret" med Thomas Seltzer og gjester på NRK TV.
 

Related Articles