Hindrer kreft
Hindrer kreft | Over ti år kan HPV-vaksinen redde tusenvis av liv. | © Africa Studio Shutterstock NTB Scanpix

​Kan hindre tusenvis av kreft-tilfeller

Written by: Sveinung Stoveland

Published:
Last updated:

HPV-vaksinen kan forhindre tusenvis av krefttilfeller.

Folkehelseinstituttet har overskudd av HPV-vaksine på lager, og gir derfor menn som har sex med menn, og er født i 1991 eller senere, gratis vaksine. For å få vaksine må du kontakte kommunehelsetjenesten.

Studier har vist at menn som har sex med menn har høyere risiko for HPV-infeksjon, og det kan føre til blant annet analkreft. Det finnes veldig mange typer HPV-virus, der noen kan gi kreft mens andre kan gi kjønnsvorter.

Kjønnsvorter analt kalles anale kondylomer. Vaksinen Gardasil gir beskyttelse mot begge.

Vaksinasjon av jenter er allerede godt i gang, og det er kjent at HPV-infeksjon hos jenter kan gi celleforandring i underlivet og etterfølgende kreft. Vaksinasjon av jenter fra ungdomsskolealder gir såkalt flokkbeskyttelse for guttene de har sex med, selv om det bare er jentene som vaksineres.

Menn som har sex med menn er naturlig nok ikke beskyttet av jentenes vaksiner. Vaksineprogrammet gir fra 2018 gratis tilbud til både gutter og jenter i sjuende klasse.

I en periode på ti år kan en slik vaksine forhindre mer enn tusen tilfeller av kreft hos guttene, sier Sveinung Sørbye, overlege ved Universitetssykehuset i Nord-Norge, til tidsskriftet Sykepleien.

Related Articles