Sterkt teaterstykke
Sterkt teaterstykke | Senter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) i Hordaland sier de har hatt en markant økning i antall henvendelser blant annet på grunn av teaterstykket "Arv og mijlø" | © Odd Mehus /Den Nasjonale Scene

​Teaterstykke om overgrep vekker sterke følelser

Written by: NTB

Published:
Last updated:

Et teaterstykke om overgrep basert på Vigdis Hjorths «Arv og miljø» har fått enkelte i publikum til å reagere så kraftig at de har forlatt salen.

I løpet av høsten har til sammen 8.700 mennesker fått med seg en av de 29 oppsetningene på Den Nationale Scene i Bergen, melder NRK. I stykket forteller Bergljot, spilt av Kjersti Elvik, at hun ble misbrukt av faren som barn.

Teatersjef og skuespiller Agnete Haaland sier hun aldri har opplevd maken til de reaksjonene «Arv og miljø» har utløst.

– Folk er veldig rørte. Det er stående applaus og ofte bevegede publikummere. Vi har opplevd at publikum har gått ut av salen. De har kjent på noe de selv har opplevd, sier Haaland.

Senter mot incest og seksuelle overgrep (SMISO) i Hordaland sier de har hatt en markant økning i antall henvendelser denne høsten. Noen av dem kan komme fra teateret, som både i programmet og ved utgangsdøren gjør publikum oppmerksom på senteret.

SMISO-veilede Lillian Skjevik kan ikke slå fast at økningen kun skyldes teaterstykket på DNS, men sier det er positivt at «Arv og miljø» retter oppmerksomheten mot seksuelle overgrep og hvordan det rammer enkeltmennesker.

Related Articles