Nytt nummer ute nå!
Ekteskapet sliter - Mens ekteskapet sliter er det stadig flere som kan tenke seg robot-elskere. | © Fossiant Shutterstock NTB scanpix

Ekteskap og robot-elskere

Publisert: 23.12.2018 kl. 00:00 | Oppdatert: 23.12.2018 kl. 00:01

Forfatter: Sveinung Stoveland
Robot-elskere kan fort bli mer vanlig enn i dag, men de vil ikke kunne hjelpe på en synkende ekteskapsstatistikk.
Tall fra Statistisk Sentralbyrå (SSB) om familie og husholdninger viser at ekteskapet sliter i motbakke.

Statistikken viser at ekteskapet og kjernefamilien fortsetter å tape terreng som samlivsform. Av 2,4 millioner husholdninger utgjør aleneboende rundt 930 000. Det er 580 000 par uten barn, 320 000 ektepar med barn, mens det er 170 000 samboere med barn.
 
I tall om ekteskap går det fram at på 60-tallet ble det inngått omkring 30 000 ekteskap i året, mens det i dag inngås rundt 22 000, på tross av mye større befolkning (3,5 millioner 1960, 5,3 millioner 2018).
 
Ekteskap nådde sitt lavmål på slutten av 1980- og begynnelsen av 1990-tallet, med rundt 18 000. Det fikk så en liten boom rundt det nye årtusenet, men er nå på vei ned igjen.

- Det er vanskelig å beskrive utviklingen i parforhold eksakt over tid, fordi samboerskap ikke er en registrert sivilstand, og tidligere har man ikke alltid spurt om det i spørreundersøkelser», opplyser Lars Dommermuth hos SSB.

- Vi kan likevel si at andelen som lever i samboerskap har økt betraktelig, mens ekteskap går ned.

Med nesten én million som bor alene, så stiller både sexleketøybransjen og fagfolk seg spørsmålet om vi ser for oss en framtid med robot-elskere. Temaet har vært behandlet av science fiction-filmer som Blade Runner, Ex Machina, Lars and the real world og serier som Westworld: Kan vi ha et seksuelt forhold til menneske-liknende roboter?

BBC har sendt reporter James Young rundt i verden for å sjekke ut hva som finnes av sex-roboter på markedet i dokumentaren «Sex Robots and Us». 

På reisen blir han presentert for både smarte og langt fra smarte roboter. Young er på bordell, hvor roboter brukes til å tilfredsstille kunders behov, og møter en profesjonell tester av sex-leketøy. Han møter også et ektepar som mener disse lekene kan være bra for par som ikke har lyst til de samme tidene, og til enslige, eldre og andre som ikke har tilgang til en partner.

Young besøker en fabrikk i Japan som masseproduserer dukker som er skremmende like mennesker. Serien spør om vi virkelig ønsker oss en slik framtid som i science fiction-serier og filmer, hvor fysisk kontakt mellom mennesker blir erstattet med robot-elskere.

Cupido har tidligere skrevet om det store utvalget av sexdukker og -roboter på den store sexleketøymessen som hvert år arrangeres i Hannover i Tyskland.

Det er mye som skjer innenfor dette feltet for tiden, men en ting er sikkert - sexdukkene kan foreløpig ikke lage frokost til deg dagen derpå.

Og vi kan vi vel trygt fastslå at sexdukkene heller ikke - og da får vi kanskje også legge til "heldigivs" - vil få noen innvirkning på SSB's ekteskapsstatistikk i overskuelig framtid.

Feedback eller spørsmål? Har du tanker rundt denne teksten som du vil dele med oss? Send redaksjonen beskjed på DENNE LINKEN.