Nytt nummer ute nå!
Ser for seg endringer i abortloven - Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre oppsummerte den politiske høsten i et møte med pressen torsdag. | © Heiko Junge / NTB scanpix

Støre ser for seg endringer i abortloven

Publisert: 13.12.2018 kl. 21:58 | Oppdatert: 13.12.2018 kl. 23:35

Forfatter: NTB - Kristian Skårdalsmo
Arbeiderpartiets leder Jonas Gahr Støre er ikke i tvil om at abortloven er i spill når regjeringspartiene og KrF skal forhandle fram en ny regjeringsplattform.
– Jeg legger til grunn at det vil bli forslag til endringer i abortloven. Det er uansvarlig å ikke regne med at det er svært sannsynlig. KrF har det som sin viktigste sak, og Erna Solberg er åpen for å snakke om det, sier Støre.

Han oppsummerte torsdag den politiske høsten.

– Vi må se for oss at abortloven blir endret, sier han. 

Støre mener endringer av abortloven «helt klart vil svekke kvinners rettigheter»:

– Dette er den viktigste politiske saken som har kommet opp i høst. Ap vil være mobilisert rundt denne saken, både lokalt og sentralt, i det året vi nå går inn i, sier Ap-lederen.

– Ikke endre loven 

Statsminister Erna Solberg (H) åpnet i høst for endringer i abortloven i eventuelle forhandlinger med KrF. Forhandlingene vil trolig starte i januar, men abortspørsmålet har vært drøftet også i sonderingene, ifølge NTBs opplysninger.

Solberg har sagt at hun vil være villig til å forhandle om tvillingabort og paragraf 2c i abortloven. Paragrafen åpner for abort etter tolvte uke når det er fare for barnets liv. Solberg har samtidig presisert at det ikke er aktuelt med endringer som svekker kvinners rettigheter.

Støre understreker at Ap ikke ønsker å endre loven: 

– Den har fungert med lavt konfliktnivå, noe som har vært viktig for kvinner som tar dette vanskelige valget. Aborttallene går ned, og abortloven er et godt kompromiss, uttalte Støre på pressekonferansen.

Feedback eller spørsmål? Har du tanker rundt denne teksten som du vil dele med oss? Send redaksjonen beskjed på DENNE LINKEN.