Nytt nummer ute nå!
SoMe gjør oss mer ensomme - Forskere mener at sosiale media (SoMe) gjør oss mer ensomme og isolerte. | © Marcos Mesa Sam Wordley Shutterstock NTB scanpix

​Mindre fysisk kontakt med SoMe

Publisert: 29.12.2018 kl. 21:49 | Oppdatert: 29.12.2018 kl. 22:09

Forfatter: Sveinung Stoveland
- Ingen er immun mot effektene av sosial isolasjon.
Internett og sosiale medier forsterker sosial isolasjon, depresjon og angst, mener eksperter tilknyttet et vitenskapelig ensomhets-prosjekt i USA.

«Ingen er immun mot effektene av sosial isolasjon, det blir brukt som tortur og er helt forferdelig,» mener Julianne Holt-Lunstad ved Brigham-universitetet.

Dr. Jeremy Nobel, som startet UnLonely Project og jobber ved Harvard Medical School, mener fysisk samvær er nødvendig for et lykkelig liv, og at isolasjon ikke bare vil gjøre deg nedstemt, men vil ta livet av deg. Han sikter blant annet til selvmord blant unge. Han mener det ikke bare er unge som er ensomme. Hele 65 prosent av moderne mennesker er ensomme på ett eller annet tidspunkt, påstår han.

Det å være ensom er like skadelig som å røyke 15 om dagen, overvekt og alkoholmisbruk, og det øker dødsrisikoen med 30 prosent, advarer ekspertene.

Løsningen kan være å innse at det er veldig vanlig og ikke noe å skamme seg over.

Facebook, hvor alle framstår lykkelige, erstatter ikke virkelige møter mellom mennesker. Da går du glipp av små signaler om at noe kanskje er galt, og ikke minst den varmen og omsorgen du bare kan føle ved å møte noen i virkeligheten, tror ekspertene.

Både vennskap og kjærlighet er avhengig av fysisk samvær. Det var New York Times som omtalte prosjektet etter en kronikk i Boston Globe om isolasjon og selvmord blant studenter.

Feedback eller spørsmål? Har du tanker rundt denne teksten som du vil dele med oss? Send redaksjonen beskjed på DENNE LINKEN.