Nytt nummer ute nå!
- Gjør gode valg - Jordmor Ingvill Dalseg kommer med råd om hvor raskt man kan bli gravid etter en fødsel. | © Jacob Lund Shutterstock NTB scanpix

Gode råd om sex og prevensjon etter fødsel

Publisert: 04.12.2018 kl. 08:13 | Oppdatert: 04.12.2018 kl. 08:13

Forfatter: Ingvill Dalseg, jordmor
Visste du at hormonene fra p-pillen går over i morsmelken? Hva slags prevensjon bør man bruke rett etter en fødsel? Jordmor Ingvill gir råd.
Jordmor Ingvill Dalseg er ganske sikker på at hun har verdens beste jobb. I sitt virke ønsker hun ikke bare nye verdensborgere velkommen og gir dem en hjelpende hånd, hun kommer også tett på mor og far.

Jordmor Ingvill vil med jevne mellomrom og på generell basis dele sine opplevelser og erfaringer med Cupidos lesere. Det er også mulig for deg å stille spørsmål til jordmoren og komme med kommentarer og dine egne råd underveis. 


Jeg blir så glad for spørsmål fra dere lesere, denne gangen skal jeg prøve å svare på hvor raskt man kan bli gravid etter å ha født og hvor lenge man er "sikker" uten å bruke prevensjon? Jeg har også fått spørsmål om bruk av spiral.  

Innledningvis vil jeg svare at det er liten sjanse for å bli gravid de første seks månedene etter fødselen dersom man fullammer og man ikke har fått tilbake menstruasjonen. Hver gang du ammer, lager kroppen et hormon som undertrykker eggløsningen.
 

Lav BMI kan gi senere menstrusjon 


Det finnes noe forskning på når menstruasjonen kommer tilbake etter fødselen, men resultatene gir mer trender enn faktiske svar. Kvinner med lav BMI ser ut til å få senere menstruasjon, mens kvinner med høy BMI ser ut til å få menstruasjonen tidligere tilbake. Og kvinner som har født barn tidligere, ser ut til å få en lengre periode før mens kommer tilbake. 

Av hensyn til infeksjonsfare og kvinners restituering og følelsen av velvære, snakker jeg ofte om å vente med å ha vaginalt samleie til blødningene etter fødselen har stoppet. Men har dere lyst, er det lov, men da anbefales å bruke kondom så lenge blødningen pågår og de seks første ukene etter fødselen pga infeksjonsrisiko.


Husk eggløsning før menstrusjon


Kvinner som ammer får som regel ikke normale menstruasjoner før ammeperioden er slutt. Husk at eggløsning skjer før den første menstruasjonen kommer tilbake, slik at du kan bli gravid uten å ha fått den første blødningen etter svangerskapet. 

Det kan være vanskelig å fastslå når første mens kommer tilbake, og jeg vil anbefale å ta forholdsregler dersom et nytt svangerskap er helt uaktuelt. Jeg har flere møter med foreldre til små babyer, som ”plutselig” er blitt gravide igjen.
 
Det å få to tette babyer er kanskje ikke det familien hadde plan om, og avgjørelser, tanker og følelser kan oppleves kaotiske, når man må ta stilling til familieforøkelse før planlagt. Noen velger å ta abort, og den avgjørelsen er ikke lett, når mor kanskje har en 5 mnd. gammel baby som ammes og har svangerskap og fødsel friskt i minne. Så min anbefaling er å passe godt på, slik at dere slipper å ta slike valg.
 

Hormoner i morsmelk  


Som prevensjon i en overgang, eller kortere periode velger endel kvinner å ta en form for p-piller. P-piller fungerer dårlig sammen med amming, fordi hormonene i p-pillen går over i morsmelken. Men minipiller går fint, fordi den inneholder mye lavere nivå av hormoner. Cerazette er en pille som er mye brukt av ammende mødre, den hemmer eggløsning og gir en sikker prevensjon. 

Spiral kan settes inn cirka tre måneder etter fødselen. Langtidsvirkende reversible prevensjonsmidler, som kobberspiral, hormonspiral og p-stav er de metodene som gir høyest beskyttelse på grunn av lite brukerfeil.

I Norge anbefaler vi ofte langtidsvirkende prevensjon, dersom du ikke tenker at du raskt skal bli gravid igjen.
 

Anbefaler hormonspiral


Hormonspiral er et enkelt og godt prevensjonsalternativ, som kan benyttes av mange kvinner, uavhengig av alder og om du har født. Jeg vil også anbefale unge kvinner, som ikke har født, å vurdere hormonspiral. Mange kvinner føler hormonspiral som en sikker og god prevensjon, og det at spiralen reduserer mensblødninger og menssmerter er en stor bonus, for mange.

Hormonspiral har også blitt brukt til behandling av kraftige menstruasjoner som kan komme i forbindelse med overgangsalderen. Muligheten for å bli gravid kommer raskt tilbake etter at spiralen er fjernet, hormonet er ute av kroppen innenfor et døgn til to. 

Det er noen grupper kvinner som ikke bør bruke hormonspiral. Snakk med jordmor eller lege om riktig prevensjon for deg. 

Det er viktig med sikker sex også i parforhold, ikke ta sjanser, men gjør gode valg slik at dere ikke må ta konsekvensene av slurving.

Har du spørsmål eller kommentarer til denne artikkelen? Vi hører gjerne din personlige eller profesjonelle tanker. Del din tilbakemelding med oss eller still spørsmål til jordmoren på med dette skjemaet.

Alle henvendelser blir behandlet konfidensielt. Dersom du er urolig for din egen eller eventuelt et barns helse må du ta kontakt med din egen fastlege eller jordmor umiddelbart.