Nytt nummer ute nå!
Mer villig? - Blir mannen påvirket av at kvinnen har eggløsning og har mer lyst på sex? | © 4 PM production Shutterstock NTB scanpix

​Følger menn kvinners syklus?

Publisert: 18.11.2018 kl. 00:00 | Oppdatert: 18.11.2018 kl. 22:27

Forfatter: Sveinung Stoveland
Forskerne ville finne ut om mannen får økt sexlyst når kvinnen har eggløsning.
Det har vært kjent at kvinners menstruasjonssyklus kan synkronisere seg hvis de bor sammen. Dette skyldes såkalte feromoner, altså duftsignaler. 

Men er det også slik at et heterofilt par kan synkronisere seg, slik at mannen har mer lyst når det passer best i syklusen å bli gravid? 

Teorien dukket opp fordi unge menn mente at de fikk større utbrudd av kviser og ble mer opphisset rundt kjærestens eggløsning. Kunne dette skyldes økt testosteron, på grunn av kvinnens syklus, lurte forskere ved universitetene i Örebro og Linköping på.

Undersøkelsen viste imidlertid at det ikke er slik at kvinnens syklus påvirker mannens testosteron. Det er på en måte motsatt, har tidligere undersøkelser vist. 

Kvinnens feromoner, altså duft, gjør mannen mer kosete og senker testosteronnivået hans. Mannens feromoner kan på sin side utløse eggløsning hos kvinnen.

Eggløsning gir kvinner økt sexlyst, og noen menn kan være ganske lette å overtale, så kanskje dette kan være noe av grunnen til myten om synkronisering?