Nytt nummer ute nå!
Bare kvinnelige sladrekjerringer? - Er det slik at dersom en mann deler sitt og andres privatliv så er det bra, mens når en kvinne gjør det er det bare sladring? | © Topilskaya, Shutterstock, NTB scanpix

​Menn genier – kvinner sladrehanker?

Publisert: 16.11.2018 kl. 00:00 | Oppdatert: 16.11.2018 kl. 00:01

Forfatter: Sveinung Stoveland
Er menn åpne og ekte og kvinner bare sladrehanker når de deler privatlivet til seg selv og andre?
Er det tilfeldig at Knausgård har blitt lovprist for å utlevere sitt eget og andres privatliv, mens blogger Anniken Jørgensen blir kalt en utleverende og platt skandalemaker for å gjøre det samme i sin ferske roman? 

Sosiolog og forsker Mari Torvik Heian hevder at «de aller fleste i vårt vestlige samfunn har lettere for å assosiere det brilliante og kreative med mannlige utøvere».
 

Større forskjeller enn ellers i samfunnet


Hun har undersøkt inntektsforskjeller mellom menn og kvinner innenfor kunst, og funnet ut at det er større forskjeller der enn ellers i samfunnet.

Heian mener det delvis kan forklares med at kvinner tar større ansvar for barn, og derfor får færre arbeidstimer. Dessuten velger kvinner oftere yrker som gir lavere inntekt, som dans og koreografi. 

Dette forklarer imidlertid ikke hvorfor kvinner og menn innenfor samme yrke har forskjellig status, for eksempel blant forfattere.

«Kvinnelige forfattere har ofte blitt beskyldt for å skrive om trivielle ting når de skriver om hjem og barn. Da Knausgård gjorde det ble det beskrevet som universelt og stor kunst», uttaler Heian til Kilden, nettsted for Kjønnsforskning.