Nytt nummer ute nå!
Viktig med godt grunnlag - Skal vi få et godt sexliv som voksne er det viktig at vi har et godt kroppsbilde som barn og unge har norske forskere funnet ut. | © Fizkes, Shutterstock, NTB scanpix

Godt kroppsbilde som ung er viktig for voksent sexliv

Publisert: 19.11.2018 kl. 12:13 | Oppdatert: 19.11.2018 kl. 12:13

Forfatter: Sveinung Stoveland
En norsk studie om kroppsbilde fra barn til voksen ble nylig publisert i det internasjonale tidsskriftet Journal of Sexual Research.
Begrepet kroppsbilde handler om hvordan man opplever sin egen kropp, og hva man tenker og føler rundt dette.

Kroppsbildet er nært knyttet til selvfølelse. Noen kan, for eksempel, synes at de ser tjukke ut i speilet, selv om andre kan se at de egentlig er tynnere enn andre. 

Inga Lundin Kvalem og Bente Træen har sammen med et team fra universitetet i Oslo og Bærum kommune fulgt et utvalg unge over en periode på 13 år, fra barn til voksen.

De har undersøkt utviklingen av kroppsbildet i relasjon til seksuell tilfredshet.
 

Guttene med bedre kroppsbilde


Guttene hadde høyere seksuell aktivitet, inkludert onanering, og et gjennomsnittlig bedre kroppsbilde enn jentene. De fleste av begge kjønn fikk noe bedre kroppsbilde med årene. 

Forskerne fant en sammenheng mellom godt kroppsbilde i barne- og ungdomsårene, og seksuell tilfredshet i voksen alder. De mener derfor det er viktig å følge med på barnas kroppsbildeutvikling.