Nytt nummer ute nå!
Helt greit med sex - Mange kvinner opplever til sin store overraskelse at de får økt sexlyst under graviditeten, forteller jordmor Ingvill Dalseg. Så lenge man har lyst er det ok med sex under graviditeten, forteller hun. | © FXQuadro Shutterstock NTB scanpix

Mange kvinner overrasket over økt sexlyst under graviditet

Publisert: 23.10.2018 kl. 00:00 | Oppdatert: 01.11.2018 kl. 17:26

Forfatter: Ingvill Dalseg, jordmor
Er penetrerende sex farlig for barnet under svangerskapet? Nei, beroliger jordmoren, som forteller at flere kvinner får sterkere orgasmer når de går gravide.
Jordmor Ingvill Dalseg er ganske sikker på at hun har verdens beste jobb. I sitt virke ønsker hun ikke bare nye verdensborgere velkommen og gir dem en hjelpende hånd, hun kommer også tett på mor og far.

Jordmor Ingvill vil med jevne mellomrom og på generell basis dele sine opplevelser og erfaringer med Cupidos lesere. Det er også mulig for deg å stille spørsmål til jordmoren og komme med kommentarer og dine egne råd underveis.
 

Sex og graviditet


Først av alt takk for tilbakemeldinger og spørsmål i forbindelse med tekstene «Mytene om jomfruhinnen» og «Sex du liksom, jeg har akkurat født!»; det er tydelig at det er mange som har spørsmål rundt dette med graviditet og sex. Og det finnes altså ingen dumme spørsmål og tro meg – alle innlegg jeg har fått tilsendt, er tanker veldig mange gravide og deres partnere har.

Denne gangen vil jeg forsøke å gi noen svar rundt dette med sex og graviditet. 

Flere har spurt om det er normalt å ha lyst på sex når man er gravid, om menn tenner på gravide kvinner, hvor lenge kan man ha sex uten at barnet blir skadet. Også er det en god gammel klassiker: Vil sæd i skjeden starte fødselen? 

Viktig: Svarene i denne artikkelen tar utgangspunkt i normale svangerskap uten komplikasjoner. Dersom du har store blødninger, avkortet livmorhals eller andre komplikasjoner bør du ta kontakt med jordmor eller annet helsepersonell som kan gi deg veiledning til hvordan du skal forholde deg til sex under svangerskapet.  

De første ukene av svangerskapet kan gravide oppleve endel kvalme og tretthet, kanskje føles underlivet og brystene ømme og man har ikke særlig overskuddet for partneren. Like ofte ser man at mange kvinner blomstrer opp i andre trimester, altså etter uke 12.
 

Overrasket over økt sexlyst


Jeg tror mange gravide kvinner, kanskje til sin egen overraskelse, opplever å få økt sexlyst under svangerskapet. Det er like vanlig med økt lyst som det motsatte. Jeg oppfordrer dere jenter til å følge lysten og nyte denne erfaringen som kvinne. Det er ytterst kvinnelig og flott å være gravid, jeg håper flest mulig kvinner ser dette selv og tørr å nyte det.

Hormonforandringer må til for at den gravide kvinnekroppen skal tilpasse seg hele veien gjennom graviditet, fødsel og barseltid. Det kan komme til uttrykk med tårer, sinne og humørsvingninger, som ikke alltid er så enkelt for omgivelsene rundt.

En god ting er at hormonene også kan føre til mer blodfylte og følsomme slimhinner. Den økte blodgjennomstrømmingen i underlivet gjør at mange opplever at de lettere blir opphisset og våt i skjeden. Kvinner forteller om dypere og mer intense orgasmer enn de har opplevd før, dette skyldes at bekkenbunnmusklene lettere går i spasmer, dette skjer på grunn av økt aktivitet i bekkenet. 
 

Penetrering og orgasme ikke farlig


Orgasmer og sammentrekninger i livmoren er helt uproblematisk under et normalt svangerskap. Penetrering er ikke farlig, og dersom noen stillinger oppleves som ubehagelige eller gjør vondt, noe som godt kan forekomme under en graviditet, bytt stilling eller vær sammen uten samleie en stund.

Noen kvinner kan også oppleve små blødninger etter samleie, dette er heller ikke farlig, det er lettere å blø fra slimhinnene i underlivet under graviditeten. Med små blødninger mener jeg litt blod på papiret når du tørker deg, eller liten blødning i trusen. Denne blødningen skal opphøre raskt, kanskje kommer litt brunlig utflod i etterkant, men friske blødninger skal opphøre raskt.

Dersom blødningen ikke opphører er det viktig at du tar kontakt med jordmor eller lege. Det er ikke flaut å forklare hvordan blødningen har oppstått. Det å ha sex mens man er gravid er ok, men det er viktig at lege eller jordmor får vite årsaken til blødningen.

Som ellers i livet kan sexlysten variere under et svangerskap; svingninger med hormonforandringer, dagsform, stress, mangel på søvn, hverdagens plikter og kanskje mange tanker rundt fødsel og foreldrerolle påvirker oss.
 
Tanker om at sex i svangerskapet er upassende er det fortsatt en del som har, feilaktige oppfatninger om «penetrering inn på hodet til babyen» og redsel for at samleie setter fødselen i gang, er ikke uvanlig.

Her kan jeg berolige med at fosteret ligger godt beskyttet, inne i livmoren, flytende rundt i fostervann. Livmorhalsen, som normalt ligger ned mot skjeden flytter seg også bort fra skjeden når kvinner er gravide. Penetrering i skjeden er helt uproblematisk under normale svangerskap. 
 

Viktig med dialog - snakk sammen


Graviditeten, tanken om å bli mor og far og gleden over gryende liv bringer ofte par tettere sammen. Mange par opplever nærhet til sin partner og følelse av nærhet og intimitet kan gi attraktivitet og økt sexlyst og kanskje også økt nytelse.   

En graviditet påvirker et parforhold, og det er viktig å huske på at en partner også blir påvirket i stor grad. Sexlysten hos partneren kan også forandres, noen menn synes kvinnen er ekstra attraktiv når hun går gravid, mens andre kan miste lysten. 

Og damer, dette er viktig å huske på: Dersom en mann skulle miste sexlysten under en graviditet, så er det mest sannsynlig ikke fordi partneren ikke finner kvinnen attraktiv, men fordi fokuset blir flyttet over på babyen, fødselen og den nye livssituasjonen. 

Jeg har også snakket med menn som tøyler sin sexlyst når partneren går gravid, han vil ikke fremstå som anmassende eller ufølsom.

Svaret her er god dialog. Jeg oppfordrer dere til å snakke åpent sammen, fortelle om følelser, forandringer og lyster. Det er vanskelig å se hva en partner går rundt og tenker på. Samtalen og åpenheten kan bringe dere tettere sammen som par. 
 

Ha sex så lenge dere har lyst


Dere kan ha sex så lenge dere har lyst, og dere kan ha penetrerende samleie helt fram til vannet går. Etter at vannet går vil samleie kunne gi en risiko for infeksjon hos fosteret, men rent praktisk så er det vel kanskje ikke akkurat sex man tenker på når fødselen er kommet i gang.

Sex er også ett av mange kjerringråd for å få i gang fødselen. Kvinnen har gått gravid i ni måneder og både hun og hennes partner ønsker at barnet skal bli født. Kjerringråd som gåturer, vaske rundt i huset, heftig sex og krydret mat har liten vitenskapelig dokumentert effekt. 

Sæd skal inneholde prostagladiner, samleie der penishodet berør livmormunnen, frigjøring av hormonet oxytocin når kvinnen får orgasme; alt dette kan høres effektfylt ut, men noen vitenskapelig metode er det ikke. Det som er bra er at ikke noe av dette heller er skadelig. Og så er det kanskje slik at når kvinnekroppen er moden for fødsel, så er det muligens småting som skal til før fødselen er i gang og et nytt lite mirakel er på vei.

Har du spørsmål eller kommentarer til denne artikkelen? Vi hører gjerne din personlige eller profesjonelle tanker. Del din tilbakemelding med oss eller still spørsmål til jordmoren på med dette skjemaet.

Alle henvendelser blir behandlet konfidensielt. Dersom du er urolig for din egen eller eventuelt et barns helse må du ta kontakt med din egen fastlege eller jordmor umiddelbart.