Abortmotstander
Abortmotstander | Finlands utenriksminister Timo Soini er i hardt vær etter at han tidligere i år deltok i en protestmarsj mot abort under et offisielt besøk i Canada.  | © Terje Pedersen / NTB scanpix

​Finlands utenriksminister overlevde mistillitsvotum

Written by: NTB-TT

Published:
Last updated:

Finlands utenriksminister Timo Soini overlevde med 100 mot 60 stemmer et mistillitsvotum i nasjonalforsamlingen etter å ha deltatt på en abortprotest i Canada.

Fire opposisjonspartier hadde stilt mistillitsforslag mot Soini etter at han deltok i en demonstrasjon mot abort under et besøk i Canadas hovedstad Ottawa i mai. Partiene mente Soinis handlinger var i strid med Finlands utenrikspolitiske linje.

Samlingspartiet, som sitter i koalisjonsregjeringen sammen med statsminister Juha Sipilä og hans parti Centern, var delt før avstemningen. Selv om partiet slo fast at de ville stemme mot mistillitsforslaget etter et gruppemøte tidligere denne uka, sa to av partiets representanter at de ikke kunne erklære tillit til Soini.

Utenriksministeren er troende katolikk og en uttalt abortmotstander. Selv har han vist til ytrings- og religionsfriheten og at han deltok på den canadiske abortprotesten som privatperson. Finlands sivilombudsmann Toumas Poysti var imidlertid uenig, og slo fast at Soini som utenriksminister representerte Finland.

– Utenriksminister Soini reiser som en representant for sitt land, der loven tillater abort og der en av målsettingene med utenriks- og sikkerhetspolitikken er å fremme jenters og kvinners rett til å bestemme over egen kropp og seksualitet, sa han tidligere denne uka.

Soini ledet i mange år det euroskeptiske partiet Sannfinnene, men brøt i fjor sommer ut og dannet partiet Blå framtid, også det et euroskeptisk parti.

Related Articles