Også kvinner spruter
Også kvinner spruter | Det er ikke bare gutta som spruter; noen kvinner spruter også, både med og uten orgasme, forteller sexolog Rikke Pristed. | © Shutterstock NTB Scanpix

​Hva er egentlig kvinnelig ejakulasjon?

Written by: Tore Aasheim

Published:
Last updated:

Hvorfor spruter noen kvinner når det går for dem og hva er det de egentlig spruter?

Hvordan påvirker kvinnelig ejakulasjon kroppen og helsa? Hva inneholder væsken som spruter? Jeg føler meg ofte slapp etterpå, som om kroppen har mistet ett eller annet nødvendig, men hva?

Disse spørsmålene er innsendt av en kvinnelig leser som selv spruter når hun får orgasme. Hun har forsøkt å finne ut svaret via internett, men her er informasjonen ganske så springende og det kan virke som de lærde strides om temaet.

Så fremt en mann er frisk og kroppen fungerer slik den i utgangspunktet er ment å fungere, så spruter en mann ut sæd i større eller mindre doser når han får en orgasme. Det kanskje ikke så mange vet, er at også kvinner kan sprute, men da er det altså ikke snakk om sæd.

Kvinnelig ejakulasjon skjer hos et fåtall kvinner, men på samme måte som hos menn så varierer styrken og mengden fra kvinne til kvinne og fra gang til gang.

Sexolog Rikke Pristed forteller at når en kvinne spruter så skjer det som regel ved at klitoris – den delen som ikke er synlig – er blitt stimulert gjennom skjedeveggen; skjedeveggen og G-punktet er blitt stimulert ved penetrerende sex.
 

Ligner på sæd


Undersøkelser har visst at det meste av væsken stammer fra urinblæren, men det kan også synes som om deler av innholdet i spruten kommer fra noen kjertler som er plassert et stykke inn i skjeden. Disse kjertlene skal ligge i området rundt urinrøret, like ved punktet som beskrives som G-punktet.

Mesteparten av væsken skal ut fra det man har funnet ut så langt, inneholde vann, sukkerstoffer og proteiner. Den delen av spruten som ikke er urin, ligner faktisk litt på sæd i konsistens, men det er altså bare menn som kan produsere sædceller.

Dersom kvinner selv hadde kunnet produsere sædceller hadde det nok sett dårlig ut for mannen; da hadde han blitt overflødig i forplantningsøyemed, noe som helt klart hadde vært en utfordring om man skal følge evolusjonslærens tankesett fullt ut.

Noen leger og forskere mener at spruten bare er urin som skytes ut under en kraftig orgasme. Med andre ord, de mener å vite at kvinnen får en så kraftig orgasme at hun regelrett mister kontrollen på urinblæra og regelrett tisser på seg.

For mange vil nok dette kanskje ikke høres så veldig sexy ut, men sexolog Rikke Pristed forteller at det også skjer at kvinner spruter selv om de ikke har orgasme. Hun forklarer også at de dråpene med urin som måtte komme fra urinblæra i en slik situasjon er «ferskvare», de inneholder lite bakterier og er som regel fri for lukt.
 

«Smøreolje»


Det er slett ikke alle fagfolk som mener at den kvinnelige spruten bare er en avansert form for tissing. Et trettitalls kjertler inne i skjeden produserer et sekret som gir spruten en konsistens som ligner på sæd.

Det er jo allerede godt kjent at kvinner som blir opphisset produserer væske i skjeden. For mange er det en slags målestokk på hvor kåt en kvinne er ut i fra hvor fuktig hun er. Dette gjelder for alle kvinner, ikke bare de som ejakulerer.

Dette er noe evolusjonen har ordnet; for å sikre god glid og økt sjanse for befruktning så produserer både kvinner og menn væsker i større eller mindre grad i forkant av et eventuelt samleie.

Et samleie uten smøring oppleves som problematisk og smertefullt. Evnen til å produsere smøring kan bli noe redusert med alderen, men både unge og eldre som opplever denne utfordringen kan bruke glidekrem for å avhjelpe problemet.

Hos menn kalles denne «smøreoljen» precum, forsats og til og med lystdråper. Denne væsken kan inneholde sædceller som har tjuvstarta racet mot egget og som ikke venter på at mannen skal få en utløsning. Man kan bli gravid av precum, men det skal mye til, forklarer Pristed.
 

Ikke så vanlig, men helt normalt


Forskerne er altså ikke enige om hva den kvinnelige spruten skal være god for, men den er verken unormal eller på annen måte et tegn på at noe er galt.

Mange kvinner som spruter forklarer at de blir søvnige og slappe etterpå, og det kan rett og slett være at de har hatt en heidundrende orgasme og at kroppen trenger å ta seg litt inn. Dette er en opplevelse både kvinner og menn gjerne har, og det er helt normalt. Kroppen har opplevd noe godt og deilig og det flommer helsebringende hormoner i blodet som gjør at man kjenner seg litt døsen og trøtt.

Kvinner som spruter skal vite at selv om det ikke er så vanlig ut fra hvor mange som gjør det, så er det helt normalt, ufarlig og slett ikke uhygienisk. Partnere til kvinner som spruter skal vite at de gangene de får sine kvinner til å sprute har de etter all sannsynlighet gjort en rimelig god teknisk jobb.

Det betyr at vedkommende har stimulert det punktet som for kvinnen gir utløsning. Her gjelder det å prøve seg fram. Én måte å gjøre det på er å gjøre en «kom hit»-bevegelse med en eller to fingre opp mot skambenet inne i skjeden.

Har du tilbakemeldinger, kommentarer eller spørsmål til denne artikkelen? Send en melding til redaksjonen på denne linken. Her kan du også stille spørsmål om det er andre ting du lurer på om sex, seksualitet, seksuell helse etc.

Related Articles