Bør oppsøke hjelp
Bør oppsøke hjelp | Unge mennesker som har problemer med sexlivet i ung alder bør oppsøke hjelp slik at man slipper å slite med problemene senere i livet. | © Shutterstock

​Sex-problemer følger oss videre i livet

Written by: Sveinung Stoveland

Published:
Last updated:

Svært mange opplever seksuelle problemer i ungdomstiden - det er ikke overraskende - men om vi ikke får hjelp blir disse problemene med oss videre i livet.

Lucia F. O’Sullivan ved New Brunswick-universitetet i Canada har sett på hvor tidlig i livet seksuelle problemer oppstår.

Hun og teamet fant ut at det er vanlig at problemer melder seg allerede når man begynner å ha sex og når man har de første forholdene i ungdomstiden.

For mange løser det seg innenfor forholdet, sammen med en partner, men det gjelder ikke for alle.

Mange må søke informasjon på egenhånd og noen ender opp med å slite med de samme problemene i voksen alder, kanskje hele livet.

Det kan derfor være lurt å prøve å finne ut av dette først som sist og søke hjelp. Du kan ta det opp med legen, og kanskje få en henvisning videre, eller oppsøke en sexolog.

På klinisksexologi.no finner du en oversikt over godkjente spesialister, også sortert etter fylke. Nettstedet tilhører Norsk Forening for Klinisk Sexologi.

Det er langt fra unormalt med seksuelle problemer, men under ti prosent søker hjelp. De fleste prøver å finne ut av det gjennom venner og internett.

En britisk undersøkelse som er omtalt på NHIs nettsted viste at hele 44 prosent av unge voksne hadde minst ett seksuelt problem. Noen gutter og menn slet med å komme for fort, andre kom for seint. Kvinner hadde blant annet smerter ved samleie, manglet lyst eller fikk angst av sex.

Ingenting er for dumt for legen, psykologen eller sexologen, de har sett og hørt det meste før.

Related Articles