Bromance
Bromance | Mange av dagens unge menn foretrekker å snakke om personlige ting med sin beste mannlige venn framfor dama. | © NTB/Scanpics

Unge menn ­velger kompisen foran kjæreste

Written by: Lene Wikander

Published:
Last updated:

Nære vennskap mellom heterofile menn, såkalt bromance,  kan føre til kvinneforakt, mener britiske forskere.

Den nye formen for intime vennskap mellom heteroseksuelle menn, populært kalt «bromance», kan true det heterofile samlivet slik vi kjenner det, mener britiske forskere etter å ha funnet at mange menn finner sine nære vennskap mer emosjonelt tilfredstillende enn sine forhold til kvinner. 

- Menns vennskap er annerledes enn vennskap mellom kvinner, hevdet den italienske suksessforfatteren Paolo Cognetti da han besøkte Norge tidligere i år i forbindelse med lanseringen av sin siste bok «De åtte fjellene» som nå er solgt til 25 land.

Boken handler om et nesten ordløst vennskap mellom to menn som har fjellet og naturen som felles interesse. Dette fikk NRK til å dra i gang en debatt om det nære, maskuline vennskapet. Den norske forfatteren Vetle Lid Larsen mente blant annet at det er mindre snakk og mer action i vennskap mellom menn.
 
Man snakker mindre om vennskapet og analyserer det ikke. Vi snakker det ikke ihjel. Man er mer ordløst til stede, sa han til NRK.

Det fine med menn er at vi har de beste stundene når vi ikke prater, supplerte forfatter Lars Mytting, kjent for bøker som «Hel Ved» og «Svøm med dem som drukner».

Nå antyder ny, britisk forskning at dette kanskje er en gammeldags oppfatning av det intime, maskuline vennskapet. 

Dype, emosjonelle og intime vennskap
I følge forskere ved University of Winchester som nå har publisert en studie i tidsskriftet «Men and Masculinities», karakteriseres nære vennskap mellom unge menn og såkalte «millenials» i dag først og fremst av at de foretrekker å snakke om personlige problemer og intime spørsmål med sin mannlige bestevenn fremfor sin kvinnelige kjæreste.
 
- Hvis jeg fant en kul i en av testiklene mine, ville jeg heller snakket med kameraten min om det enn med dama mi, sier blant annet en av de spurte i undersøkelsen.

Forskerne uttaler at det var tydelig blant mennene de intervjuet at de fant sine bromantiske relasjoner mer tilfredstillende når det kom til emosjonell intimitet enn sine heteroseksuelle, romantiske relasjoner.
 
Det faktum at menn endelig er komfortable med å være nære hverandre er et progressivt skritt fremover, sier forskerne bak undersøkelsen til Time Magazine og indikerer at menn kan ha stort utbytte av langvarige, samkjønnede vennskap – særlig hvis de ikke er komfortable med å være emosjonelt intime med kvinner.

Forskerne peker på at unge, heteroseksuelle menn i dag i langt større grad betror seg til hverandre og utvikler dype, emosjonelle vennskap basert på intimitet og tidligere tabubelagte uttrykk for for platonisk, maskulin kjærlighet. 

Ikke uvanlig å sove sammen
Av 30 menn forskerne intervjuet svarte 29 at de hadde erfaring med fysisk kosing i sofaen og lignende med sin mannlige bestevenn og at de ofte sov i samme seng. Eller som en av de spurte uttaler i under­søkelsen: Vi klemmer hverandre når vi møtes og vi sover i samme seng når vi overnatter hos hverandre. Alle vet om det og ingen bryr seg siden de gjør det samme selv.

En annen av de spurte sier at «det er som å ha en kjæreste som ikke er kjæresten din likevel». 

Slike uttrykk for intim kjærlighet heteroseksuelle menn i mellom er ikke noe nytt sett i et historisk eller mer sammfunnsgeografisk perspektiv. I en doktoravhandling fra 2009 studerte den norske historikeren Marianne Storberg ti nære vennskap mellom menn fra 1800-tallet.

Storberg sammenligner vennskapene på 1800-tallet med sosiologers beskrivelser av mer moderne forhold. De har samme utgangspunkt som debatten Paolo Cognetti sin bok utløste i Norge. Som Vetle Lid ­Larsen har sosiologer nemlig beskrevet vennskap mellom menn som side ved side-vennskap, basert på at man gjør noe sammen, mens kvinners vennskap er blitt beskrevet som ansikt til ansikt-vennskap.

Det romantiske vennskapet
Relasjonen menn imellom var imidlertid mye mer ansikt til ansikt i epoken Storberg studerte. Faktisk i så stor grad at hun beskriver åtte av de ti vennskapene hun har undersøkt som romantiske:

De var nære og gjerne mer fysisk intime enn det vi er vant til mellom menn i dag. Å holde hender, omfavne hverandre og ­erklære sin kjærlighet for hverandre er en del av det romantiske vennskapet. I tiden jeg studerer var ikke skillet mellom homofil og heterofil etablert i folks bevissthet, og det var mer rom for nære og nærmest erotisk ladete vennskapsforhold. Dermed kunne mennene vise følelser uten at de ble mistenkeliggjort, sier Storberg til forskning.no.

Et eksempel fra avhandlingen hennes er hentet fra 1820 der Maurits Hansen er sjalu på sin venn Conrad Schwach fordi han har skrevet et dikt i anledning bryllupet til dikteren Bernhard Severin Ingemann. Hansen syns diktet er vakkert, men må i brevs form forsikre seg om at det er han som er Schwachs beste venn:

«Jeg kunde ikke taale at nogen anden end en Qvinde stod Dig nær som jeg. Dit Venskab er mit Livs skjønneste Blomst, ja det er det, ved Gud som gav os hinanden,» skriver han til vennen.

Maskulin nærhet kult igjen
Selv om nære, maskuline vennskap ble mer tabu i andre halvdel av det tyvende århundret der homofobe ideer og nye idealer for hvordan maskulinitet skulle arte seg dukket opp, har vi de senere årene opplevd at slike intime vennskap har blitt kult igjen. Delvis takket være at profilerte og popkulturelle menn som for eksempel Matt Damon og Ben Affleck selv har frontet sin bromance.
 
Kaster vi blikket litt utenfor vestlig kultur og ser på maskuline vennskap i en mer sammfunnsgeografisk kontekst, er for eksempel intime fysiske uttrykk som å holde rundt hverandre og leie hender på gaten, helt vanlig blant menn i Pakistan eller India. Det disse kulturene har til felles er imidlertid at kvinners posisjon er sterkt svekket og homofili så tabubelagt at det er et ikke-tema.

Som i 1800-tallets Norge kan man hevde at aksepten for intimitet og kjærlighet menn i mellom er omvendt proposjonal med kvinner og homofiles status og stilling i samfunnet.
 
Samtidig advarer forskerne bak den nye undersøkelsen mot at moderne bromance sett i sammenheng med at det i dag er mye enklere for menn å ha uforpliktende sex, kan true det heteroseksuelle samlivet slik vi kjenner det.

Sexisme og kvinneforakt
Dr. Stefan Robinson ved University of Winchester, sier til The Telegraph at resultatene de fant var «betydelige og bekymringsfulle» for heteroseksuelle kvinner og advarer om at det er en fremvoksende kultur av sexisme og kvinneforakt i måten millenials betrakter det motsatte kjønn på.
 
Disse mennene oppfatter kvinner som de som først og fremst regulerer, justerer og sanksjonerer adferden deres, noe som førte til forakt for kvinner som gruppe i enkelte tilfeller.

Samtlige av mennene som ble intervjuet rapporterte at de følte seg mindre dømt og fordømt av sine nære, mannlige venner enn av sine kjærester. Eller som en av dem sier:
«Kjærester er midlertidige. En bromance kan vare hele livet.»

Undersøkelsen viser også at heteroseksuelle millenials verdsetter sine nære, mannlige vennskap så høyt at disse til og med kan representere et alternativ til tradisjonelle, heteroseksuelle relasjoner, mener Dr. Robinson.
 
Det at unge menn nå opplever en stadig forlenget ungdomstid og utsettelse av voksenlivet, kan resultere i at de heller velger å bo sammen med hverandre enn med kjærester som et intimt relasjons-alternativ, sier han til The Telegraph og fortsetter:

- Fordi heterofil sex nå er oppnåelig uten romantiske forpliktelser, kan bromance i stadig større grad komme til å bli anerkjent som en fullverdig livsstil og forhold der to heteroseksuelle menn lever sammen og oppnår de samme, emosjonelle fordelene som ved et tradisjonelt heteroseksuelt forhold, mener han.

Eller som en av de spurte i undersøkelsen selv uttalte da han ble bedt om å beskrive forskjellen mellom en bromantisk og et romantisk forhold: Sex, egentlig. Det er den eneste forskjellen. 
 
 

Related Articles