Nytt nummer ute nå!
Polyamorøse har flere vennskap og større sosiale nettverk, i motsetning til monogame par, som har en tendens til å trekke seg unna nettverket sitt når de blir et par. | © Aaron Amat/Shutterstock/NTB scanpix

Fremtidens kjærlighet er polyamorøs

Publisert: 21.01.2017 kl. 00:00 | Oppdatert: 21.01.2017 kl. 00:01

BBC spør om det ikke snart er på tide å heve seg over tanken om at det bare er én pluss én som kan inngå ekteskap.
Det har gått over 60 år siden forskeren Alfred Kinsey offentliggjorde sin etter hvert berømte rapport om mannlig og kvinnelig seksualitet. Selv om han kanskje ikke traff helt på alle punkter, fjernet han i hvert fall tvangstrøyen som hadde begrenset en fri og åpen diskusjon om det seksuelle mangfoldet.

I dag aksepterer de aller fleste av oss at det finnes et enormt koldtbord av forskjellige kjønn, tenninger og seksuelle uttrykksformer. Likekjønnet ekteskap er blitt tillatt i mange vestlige land og det transkjønnede miljøet får stadig mer offentlig anerkjennelse, blant annet ved at flere land lar folk selv velge hvilket kjønn de har.

Den britiske allmennkringkasteren BBC har i en serie om den seksuelle revolusjonen også spurt om det ikke snart er på tide at ekteskapslovene hever seg over tanken om at det kun er én pluss én som kan bli to.

Ordet polyamori er latin for «mange kjærligheter» og dukket først opp på 60-tallet, og som alle andre samlivsformer er det mange måter å leve som poly på. Fra tre som lever sammen i et ekteskapslignende forhold til en som lever i gruppe med sine partnere og deres partneres andre partnere – og alle avskygninger derimellom.
 
Og i dag? Så mange som 83 prosent av verdens organiserte samfunn tillater polygami.

Polyamori er sjelden et alternativ i spørreundersøkelser om livsstil, men anekdotisk bevis antyder at samlivsformen har en stigende tendens. Men i et historisk perspektiv kan det være at vi er på vei tilbake til sånn det var. Polygami var normen i mange samler- og jegersamfunn. De trengte en annen familiegruppe for å oppfylle alle kravene til et velfungerende samfunn. Og i dag? Så mange som 83 prosent av verdens organiserte samfunn tillater polygami.
 
Polyamorøse, i motsetning til monogame par, hadde flere vennskap og større sosiale nettverk.

Terri Conley fra universitetet i Michigan, USA offentliggjorde i 2014 en studie som viste at polyamorøse hadde flere vennskap og større sosiale nettverk, i motsetning til monogame par, som hadde en tendens til å trekke seg unna nettverket sitt når de ble et par.

Hun fant også at individene i polyforhold var bedre til å kommunisere og at sjalusinivået var lavt. Som Cupido tidligere har skrevet, bedriver også polyamorøse mennesker sikker sex, så det er færre seksuelt overførbare sykdommer i polyforhold enn i monogame. 

Hva så med juridisk formalisering av forholdet? En undersøkelse blant 4000 polyamorøse mennesker i 2012 avslørte at 76 prosent var interessert i et juridisk ekteskap dersom det var mulig. 92 prosent sa seg enige i at «samtykkende ekteskap mellom flere voksne» burde ha samme juridiske status som det tradisjonelle ekteskapet mellom to mennesker.
 

Les også:
Å elske flere enn én
«Tiden er inne for å utfordre monogamiet. Vi som elsker flere enn én person samtidig, vet også hva ekte kjærlighet er.»


Fra Cupidos arkiv:
Flere enn to
Artikkelstoff, nyheter og notiser fra Cupidos arkiv.This article was first publised in Cupido magazine 3/2016.