«Kjent skikkelse» fotografert i LGBTQIA-Pride-paraden i Milano i juni 2015 (LGBTQIA = Lesbian, gay, bisexual, transgender, queer, intersexual, asexual). En av mange som protesterte mot pavestolens seksualmoralisme. | © Laura Larmo/Demotix/Corbis/NTB scanpix

Katolikker ignorerer forbudene

Published:
Last updated:

Det store flertallet katolikker gir rett og slett blaffen i kirkens mange forbud, og den katolske kirken tør ikke ta et oppgjør med dem for ikke å tape penger og makt.

Den katolske kirken har et problem. Et stort problem. De høye herrer i Vatikanet krever blind lydighet overfor forbudet mot skilsmisse, forbudet mot å gi nattverd til fraskilte, forbudet mot sex før ekteskapet, forbudet mot prevensjon og selvfølgelig forbudet mot homofil sex. Men det store flertallet katolikker gir rett og slett blaffen, og den katolske kirken tør ikke ta et oppgjør med dem for ikke å tape penger og makt.

Se bare på forbudet mot prevensjon. Dersom den katolske menigmann og -kvinne skulle følge opp, ville den katolske delen av befolkningen med stor sannsynlighet utmerke seg med digre barneflokker. Avholdenhet er som kjent ikke så lett. Men statistikk viser at katolske familier, spesielt i Vesten, har presis like store barneflokker som andre kristne, så sjansen er stor for at det har lurt seg inn et kondom eller ti uten at «synderne» nødvendigvis snakker så høyt om det i skriftestolen med sin lokale prest.

Den forrige, nå avgåtte, pave Benedikt frådet nærmest da han la ut om homoseksualitetens «iboende moralske ondskap», men en spørreundersøkelse blant menige katolikker viste at nesten alle ville tillate at homofile i etablerte parforhold fikk nattverd, selv om bare en tredel ville ha homofilt ekteskap i kirken.

Mens den nåværende pave Frans møter hamrende motstand internt i Vatikanet mot å løsne litt på alle forbudene, lever de lokale prestene etter et mer pragmatisk livssyn. De vet hvor stor skandalen blir hvis de nekter noen nattverd på grunn av legning eller skilsmisserate. Og senest i april i år sendte drøyt 100 katolikker i San Francisco et åpent brev til paven for å få ham til å sparke byens konservative erkebiskop Salvatore Cordileone, etter at han hadde prøvd å tvinge katolske skoler til å forkynne at homoseksualitet var en «grov ondskap».

Og nettopp der dukker den katolske kirkens problem opp: Den er avhengig av den menige kirkegjengers penger for å opprettholde sin makt, så den tåler ikke disse opprørene. Trolig kommer Vatikanet til å opprettholde sin lange forbudsrekke mot stort sett alt som har med sex å gjøre, og folk kommer ikke til å bry seg. De bare dropper å følge opp. (theguardian.com

Related Articles