0003o278
0003o278 | © Bulls

Avholdsfolk har mindre sex

Published:
Last updated:

En studie publisert i Tidsskrift for den norske legeforening viser at unge voksne som er avholdne til alkohol har mindre sex enn sine jevnaldrende.

De har også økt risiko for angst og depresjon, og er oftere trygdet. Studien ble publisert i 2013.
 
«Vi vet at de som ikke drikker har høyere dødelighet enn de som drikker moderat, og mange tror at «et glass vin er godt for hjertet». Men funnene kan tyde på at det er andre grunner til at de som ikke drikker dør før andre,» sier professor i sosiologi ved Universitetet i Oslo, Willy Pedersen. Han har studert alkoholavhold hos unge voksne.
 
Deltakerne i studien var 15 år gamle elever ved 67 norske skoler som ble trukket ut slik at de ble representative for norske skoleungdommer. De 2000 ungdommene ble fulgt med fire spørreskjemaundersøkelser med spørsmål om alkoholvaner, angst, depresjon og seksuell atferd over en periode på 13 år, til de nærmet seg 30. Å konkludere med at unge avholdsfolk har minst sex og er mest deprimert, er derimot noe avholdsorganisasjonen Juvente lot seg provosere av.
 
«Pedersens artikkel er nøktern og edruelig, og viser at det er en statistisk sammenheng mellom å ikke drikke alkohol, sen seksuell debut, svak sosial integrasjon og psykososiale problemer. Den sier likevel lite om hva som er årsak og virkning. Pedersen påpeker selv at sammenhengen kan skyldes andre faktorer,» skriver organisasjonen i et innlegg på sin hjemmeside.
 

Related Articles