0003mfl7-w-web
0003mfl7-w-web | © Bulls

P-pillen påvirker ikke mulighetene for å bli gravid

Published:
Last updated:

Dansk forskning viser at det ikke er grunn til bekymring for mulighetene til å bli gravid selv om man har brukt pillen i mange år.

Kan det å bruke p-piller gjøre det vanskeligere å bli gravid etter at man har sluttet? Aarhus Universitet og Aarhus universitetssykehus i Danmark har studert 3727 danske kvinner i alderen 18-40 år som i gjennomsnitt hadde brukt p-piller i syv år. Dette er det hittil største forskningsprosjektet rundt p-pillebruk og sammenheng med graviditet.
 
– Resultatene viser at det riktignok kan være noe vanskeligere å bli gravid de første månedene etter at man har sluttet på pillen. Men deretter har kvinner som har brukt pillen akkurat de samme forutsetningene for å bli gravide som de kvinner som ikke har brukt denne prevensjonsmetoden, sier seniorforsker Ellen Mikkelsen.
 
Konsekvensene av å ta pillen har vært diskutert i flere år, og forskeren håper nå at de nye funnene kan bidra til å berolige kvinner som ikke føler seg trygge på konsekvensene av å bruke p-piller.
 
– Vi kan i hvert fall konkludere med at langsiktig bruk ikke går ut over sjansene for å bli gravid senere i livet.
 
Tvert i mot ser vi at kvinner som har brukt p-piller i flere år har noe lettere for å bli gravide enn de kvinnene som bare har tatt pillen i en periode på under to år sammenhengende, sier forskeren.
 
Resultatene av den danske undersøkelsen er presentert i det internasjonale tidsskriftet Human Reproduction.
 
 
Fra Cupidos arkiv:
Livssyklus / Fertilitet
Det finnes ingen universalnøkkel til svangerskapet. Barnløshet kan ha mange årsaker. Nøl ikke med en helsesjekk!

Related Articles