Nytt nummer ute nå!
BUL 13341 | © Bulls

Sex gjør oss yngre

Publisert: 06.11.2018 kl. 15:48 | Oppdatert: 06.11.2018 kl. 15:48

Fordi sex frigjør hormonet endorfin i hjernen, bidar høyt seksuelt aktivitetsnivå til at vi kan se yngre ut enn hva alderen skulle tilsi.
I hvert fall mener den britiske forskeren og legen David Weeks, tidligere leder av avdelingen for alderdomspsykologi ved Royal Edinburgh Hospital, at det finnes svært mange helsebringende fordeler ved det å ha et aktivt og regelmessig sexliv – i sær for eldre mennesker.
 
I tillegg fører sex til at veksthormon frigis, noe som gjør at huden ser mer elastisk ut.

David Weeks hevder at regelmessig sex kan gjøre mennesker mellom fem og sju år yngre fordi det frigjør hormonet endorfin i hjernen. Dette er et signalstoff i hjernen som både fungerer smertestillende, reduserer angst og øker blodsirkulasjonen, og som har en positiv effekt på hjertet. 
I tillegg fører det til at veksthormon frigis, noe som gjør at huden ser mer elastisk ut.
 
– Mitt budskap er at elskov er bra, sier Weeks i en pressemelding. Han oppfordrer til å legge fra seg den stereotype oppfatningen om at eldre personer, når de blir pensjonister, slutter å ha sex.
 
– Seksuell tilfredsstillelse er en stor bidragsyter til livskvalitet, minst like viktig som åndelig eller religiøst engasjement og andre moralske faktorer, så mer positive holdninger til sex hos eldre bør fremmes kraftig, sier han.
 
Tidligere forskning har også funnet en sammenheng mellom regelmessig elskov og redusert risiko for tidlig død.

Weeks siterer en walisisk studie av hjertesykdom fra 1997 som viste at dødsrisikoen var 50 prosent lavere hos en gruppe menn som hadde orgasmer to ganger i uken eller mer, i forhold til de som hadde færre orgasmer. Tidligere forskning har også funnet en sammenheng mellom regelmessig elskov og redusert risiko for tidlig død.