0009dpfb
0009dpfb | © Bulls

Bruker kondom - men hvorfor?

Published:
Last updated:

80 prosent av amerikanske gutter bruker kondom første gang de har sex. Men gjør de det for å beskytte seg selv?

En amerikansk undersøkelse gjennomført av myndighetene blant 4700 tenåringer i alderen 15 til 19 år, viser at 80 prosent av guttene bruker kondom første gang de har sex. Det er en oppgang på ni prosent fra 2002. I 1988 brukte bare 55 prosent av guttene kondom første gang de hadde sex, skriver nettstedet Edge.
 
Fagfolk diskuterer nå om guttene først og fremst beskytter seg mot graviditet eller mot seksuelt overførbare infeksjoner. De blir heller ikke enige om dette er noe gutta har kommet på selv, eller om det er jentene som har satt ned foten.
 
43 prosent av jentene og 42 prosent av guttene i undersøkelsen hadde debutert. Dette er om lag det samme som i 2002. Mindre en halvparten av amerikansk ungdom har altså debutert før de er 19 år, og dette er likt fordelt mellom gutter og jenter.

Det at så mange bruker kondom og at såpass mange venter med å debutere reduserer også antall uønskede graviditeter. Det blir rapportert om 40 prosent færre uønskede graviditeter fra 1991 og frem til i dag.
 
Tallet er likevel mye høyere enn i Vest-Europa. Her er prevensjon billigere og lettere tilgjengelig, og man har også en mer liberal holdning til seksualundervisning i skolen.

 
Les også:
Unngå å smitte og bli smittet!
Kjenner du det klør eller svir? Cupido informerer om kjønnssykdommer, forebygging, symptomer og behandling.

Den onde kondomsirkel
Forskere konkluderer med at negative kondomerfaringer kan lede til impotens.




Fra Cupidos arkiv:
Livssyklus / Ungdom
Tid for realisering av muligheter - med risiko for forspilte muligheter.

Related Articles