Nytt nummer ute nå!
Små pannekaker med rørosrømme og ørretrogn. Illustrasjon til bladet Cupidos reportasje om afrodisierende sommermat. | © Audun Braastad

Appetitt til begjær

Publisert: 13.06.2015 kl. 00:00 | Oppdatert: 01.11.2018 kl. 13:50

Forfatter: Jostein Pedersen
Sommer er sexy. Kjødets lyster trives godt i sommervarmen, men man trenger også noe i magen. Sommermat kan også være sexy.
Les også Cupidos åtte oppskrifter på Pirende sommermat! Der kan du også se flere bilder fra Cupidos sommermatreportasje.


Sommeren gjør oss simpelthen friere, gladere, og mer sorgløse. Tekstiler kan være overflødige, og ikke tvingende nødvendigheter som i andre årstider.

Smilene og blikkene er mer forføreriske enn i november. Varmen brer seg ikke bare til hud, men også til hjerte og hjerne. Lyset åpner porer, dører og vinduer, mens sommerbris feier vekk siste rest av vinterens spindelvev.

Man føler seg amorøs, eller for å si det som det er: Man blir litt kåt og gal om sommeren.
 
Råvarer, hormoner og sensualitet
Uten mat og drikke, og så videre ... Fra tidenes morgen har mat ikke bare vært viktig for å lindre sult eller blitt brukt som medisin, men har også fått fart på hormoner og sensualiteten.
 
Enkelte stoffer i ulike råvarer har en fysisk virkning på hormonene, mens andre inspirerer til sensualitet via lukt, smak og konsistens. Noen råvarer er i seg selv så sensuelle i munnen at de straks bringer tankene over på mindre matnyttige sysler. Samtidig er det et faktum at «kjødets opphisselse», som det het i viktorianske kokebøker, fører til økt matlyst.

Cupido utfordrer kokkene i Gourmetkokkene.no
Når Cupido utfordrer cateringkokkene i Gourmetkokkene.no på erotisk sommermat, hever de ikke engang på øyenbrynene. Erotikk, sommer og mat hører naturlig sammen, siden de alle representerer nytelse på hver sin måte.
 
Afrodite og kokkekunsten
Kokkekunst er minst like sexy som sommer. I årtusener har mennesket spist for å frembringe sensuell nytelse og øke fruktbarheten.

Råvarene har variert med historiske epoker og kulturelle strømninger, og ganske sikkert med ulike resultater. Derfor er vi nåtidsmennesker skeptiske til kjærlighets- og fruktbarhetsgudinnen Afrodite, som sverget til spurver for å få fart på hormonene.

Det aller beste var spurvehjerner
Det aller beste var spurvehjerner, som ikke bare smakte fortreffelig, men som i munnen minnet om kjønn. Ble det hevdet.
 
Afrodite gav dermed navnet til afrodisien, som ifølge ordbøkene betyr «unaturlig sterk kjønnsdrift», og nær sagt alt hun spiste ble naturlig nok et afrodisiakum.
 
Siden har vitenskap, kjerringråd og overtro gått hånd i hånd, avhengig av geografi og kulturelle tradisjoner. Maten ble spist som et middel.

Våre gourmetkokker leker ikke med mat
Det er først i vår tid at maten i seg selv er visualisert som et sexleketøy, og for mange er en viktig ingrediens i en sexlek.

Våre gourmetkokker leker ikke med mat, men det er ingenting veien for å gi maten et lekent utseende. Her blir kroppen bruk som tallerken, maten skal se estetisk ut, og – ikke minst viktig for sommerflørten – den skal deles!
 
Cupido utfordret Jan Ivar Nykvist hos Gourmetkokkene til å sette sammen matopplevelser til kjønnets, magens og øyets lyst og nytelse – først og fremst med norske råvarer til den norske sommeren.


Les også hans gode råd om råvarer, seksualdrift og fruktbarhet i Ja takk til norske afrodisiaker!

Vel bekomme!

 


This article was first publised in Cupido magazine 6/2012.