MSE 11577
MSE 11577 | © Michele Serchuk

Friskmeldt sex

Written by: Hanne Grasmo

Published:
Last updated:

Den 1. februar 2010 ble en jublende merkedag for alle fetisjister, transvestitter og SM-ere i Norge. Denne dagen fjernet helsemyndighetene disse seksuelle identitetene som sykdomsdiagnoser.

Lederen i Diagnoseutvalget Revise F-65, Svein Skeid, som har kjempet for denne endringen i mange år, strålte i alle medier: – Dette er på lik linje med da homofili ble fjernet som sykdomsdiagnose i 1977.

Både vg.no, dagbladet.no, Dagens Medisin, NTB og NRK Radio hadde glad-nyheten. I tillegg til mer omfattende artikler hos blikk.no og gaysir.no. Cupido-redaktør Hanne Grasmo har vært med i Diagnoseutvalget det siste året, og hun deltok sammen med SLM, Smia og Diagnoseutvalget for å utbasunere sin glede til gaysir.no:

– En seier for den kreative seksualiteten! Cupido-redaktøren gratulerte alle som våger å leve ut fantasiene og finne sine nytelser på uvante måter.

Seksuelle preferanser er ikke en sykdom
I pressemeldingen fra NTB sier helsedirektør Bjørn-Inge Larsen at det verken i dagens samfunnsnorm eller i den helsefaglige tenkingen, er grunnlag for å klassifisere disse diagnosegruppene som sykdom. 

Sykdomsdiagnosene er å finne i det internasjonale diagnoseregisteret (ICD-10), men det er mulig for enkelte land å stryke enkeltdiagnoser fra sitt nasjonale register. Sverige gjorde dette et år før Norge, og Danmark flere år tidligere.

– Ved å utelukke kodene for bruk i Norge, ønsker direktoratet å bidra til å svekke en allmenn oppfatning om at enkelte seksuelle preferanser, seksuelle identiteter og kjønnsuttrykk, kan ses på som en sykdomstilstand, sier Helsedirektøren til NTB.

Svein Skeid mener at Helsedirektoratets arbeid med denne saken ikke er over. Han forklarte til NTB at nå er det det internasjonale registeret som står for tur:

– Vi ser at dominobrikkene faller i land etter land. Dette gir inspirasjon til å gå videre overfor Verdens Helseorganisasjon, som for tiden reviderer diagnoselisten ICD. Helsedirektoratet har uttalt at de ønsker å arbeide for at WHO gjør tilsvarende endringer i sitt kodeverk.

Related Articles