0004dlql-w-web
0004dlql-w-web | © Bulls

Alle kvinner hemmes av modeller

Published:
Last updated:

Bilder av superslanke modeller gjør kvinner deprimerte når de tenker på eget utseende - uavhegig av sin størrelse, form, høyde eller alder.

En studie gjort ved University of Missouri-Columbia i USA viser at alle typer kvinner blir like negativt påvirket av å se på modellene i bladenes annonser.

- Overraskende nok har ikke kvinners egen vekt noe å si for hvordan bilder av tynne, pene modeller virker på dem, sier forsker Laurie Mintz i en pressemelding som er refererert i kk.no.

- Vi har tidligere lært at overvektige kvinner føler seg verre enn slanke kvinner når de utsettes for modellbilder. Resultatet av studien støtter ikke dette.

Mintz og kollegene hennes målte hvordan 81 kvinner oppfattet sitt eget utseende, alt fra vekt til frisyre. Deretter ble noen av kvinnene utsatt for nøytrale bilder, mens resten av kvinnene fikk se bilder av modeller i magasinannonser i mellom ett til tre minutter.

Kvinnenes selvbilde ble på nytt målt, og samtlige kvinner som hadde sett på modellbilder kunne melde at de hadde fått en dårligere oppfatning av eget utseende.

En av studiens konklusjoner er at de fleste kvinner, uavhengig av vekt, ville nyte godt av tiltak som dempet medias innflytelse. Mintz påpeker at tidligere tiltak kun har vært rettet mot spesifikke grupper av kvinner, for eksempel kvinner med spiseforstyrrelser og kvinner som har dårlig kroppsbilde. Forskeren mener man i mindre grad bør akseptere massemedienes kvinnebilde.

- De urealistiske modellbildene som er airbrushet og endret i dataprogrammer har stor innvirkning på kvinner og hvordan de har det med seg selv.
 

Les også:
Mediepress farlig for ung sex
Lege og sexolog Kjell-Olav Svendsen advarer mot at unge mennesker blir utsatt for et enormt mediepress når det gjelder kropp og seksualitet.

«Vi er vitne til kulturell ødeleggelse»
90 prosent av vestlige jenter og kvinner ønsker å endre på sine kropper, sier Susie Orbach i samtale med Finn Skårderud.


Mødre vil ha kjendiskropp
Mødre som nettopp har fått barn føler seg presset til å slanke seg for å få figuren raskt tilbake. Kjendismødre får skylden.


Mye å være glad i
Det er ikke alle som liker tynne og slanke modellkropper. For noen er en solid fettvalk toppen av lykke.


Én for og tre mot
Det rapporteres igjen at menn flest foretrekker kvinner med overvekt fremfor kvinner med undervekt.


Alene og naken gjør godt
Er du en kvinne som sliter med ditt kroppsbilde og misliker din egen nakenhet. Her får du tre gode tips til hvordan du kan gjøre noe med det.

Related Articles