Det erotiske fotografi har modnet

Written by: David Steinberg

Published:
Last updated:

Det startet på slutten av 60-tallet og begynnelsen av 70-tallet, men har ikke modnet skikkelig før de siste ti, tjue årene:

Et lite antall dyktige og oppmerksomme kunstfotografer begynte å ta fantastiske bilder av mennesker som har sex, bilder som ikke har noen likhetspunkter med de evig gjentagende formlene i den kommersielle pornografien.
 
Men med unntak av noen få, små magasiner, som dukket under for konkursspøkelset nesten like raskt som de dukket opp, er det bare norske og danske Cupido som har vært det standhaftige, stabile stedet der kunstfotografer har kunnet presentere sine sexbilder til et betydningsfullt og interessert publikum.
 
Fra den tidlige starten, for 25 år siden, har en av Cupidos sentrale oppgaver vært å åpne opp for det nye, seksuelle fotografiet. Det skulle ut av sine gjemmesteder, ut av skammen. Ved å oppdage disse fotografene én etter én, ved å feire arbeidene deres, ved å oppmuntre dem til nye oppdagelser, har Cupido aktivt promotert det kunstneriske sexbildet, argumentert for dets berettigelse og utfordret fordømmelsen som har henvist fotografiske fremstillinger av sex til undergrunnsmarkedene.

Ved å publisere et bredt spekter av seksuelle bilder erklærer Cupido med stolthet at dette er et magasin der kunstbildene først og fremst setter søkelyset på sex, ukomplisert og uten å be om unnskyldning for det.

Cupidos åpenhet i forhold til seksuelt kunstfoto gir leseren muligheten til å oppleve en hel rekke kunstneres seksuelle perspektiver. Alle har sitt eget kritiske blikk og seksuelle følsomhet, enhver bestemmer selv hvilke sider av sex de ønsker å fange på film og hvordan de vil gjøre det.
 
Formålet og stilen man finner i Cupidos erotiske bilder skiller seg like dramatisk fra hverandre som verker av Picasso i forhold til Monet. Men alle har et standpunkt, noe de vil si om akkurat det seksuelle øyeblikket de fryser i tid og rom ved hjelp av kameraet. Og alle har noe mer å si enn bare ”Åh, se, det er noen som har sex. La oss se på.”

Det taler til Cupidos ære at bladet alltid har gjort et poeng av at bildene skal være så inkluderende og varierte som mulig – både når det gjelder menneskene som avbildes og variasjonen i seksuelle lyster. Bilder i Cupido inkluderer middelaldrende, gamle mennesker og unge, tunge og tynne, funksjonshemmede og funksjonsfriske, rett og slett en stor smeltedigel av aldre, kjønn, etnisitet, legninger og seksuelle interesser.
 
Hva vi tenker om sex og hvordan vi tenker på oss selv som seksuelle mennesker er i høy grad påvirket av bildene av sex og seksuell skjønnhet vi ser rundt oss. Bilder som trivialiserer sex får oss til å forholde oss til sex på en forenklet måte. Bilder som viser sex som noe skittent og forbudt får oss til å tro at lyst er skittent, suspekt og farlig. Bilder som viser sex som glede, kjærlighet, intimitet og ekstase får oss til å se på sex som en kilde til varme, glede og følelsesmessig lykke. Bilder som viser sex som helhetlig, intimt, ekte og mystisk får oss til å åpne oss i forhold til seksualitetens kraft og dybde.

De seksuelle bildene i Cupido faller utvilsomt i de to siste kategoriene. De ber oss respektere og ære det beste i vår egen seksualitet, i seksualiteten til menneskene rundt oss og den nesten ufattelige nytelsen som er tilgjengelig for oss alle hvis vi omfavner og feirer vår egen seksuelle natur. 
 

Related Articles