Nytt nummer ute nå!
Lactobacillus-bakterien. Eksempel på helsefremmende mikrober som samarbeider med kroppen og aktivt bekjemper soppinfeksjoner i underlivet. | © Dr. Dennis Kunkel/Visuals Unlimited/Corbis/NTB scanpix

Ja til seksuelt overførbare mikrober?

Publisert: 28.09.2017 kl. 00:00 | Oppdatert: 28.09.2017 kl. 21:54

Vi vet ennå ikke hvilke mikrober som er bra for oss og hvorfor. Når vi etter alle kunstens regler beskytter oss mot smitte, kan vi også gå glipp av noen helsefremmende mikrober.
Enkelte seksuelt overførbare mikrober kan faktisk være bra for oss. Verdens helseorganisasjon (WHO) anslår at 1 million mennesker smittes med en seksuelt overførbar sykdom hver eneste dag. Noen av disse infeksjonene kan påvirke fertiliteten din eller påvirke helsen på andre dårlige måter, så det finnes mange og gode grunner til å beskytte seg.

Men forskerne har ifølge BBC også begynt å snuse på tanken om at vi ved å beskytte oss etter alle kunstens regler også går glipp av noen helsefremmende mikrober. Et hverdagslig eksempel er Lactobacillus – eller melkesyrebakterien – som samarbeider med kroppen og aktivt bekjemper soppinfeksjoner i underlivet.
 
Inntil forskerne har kommet med klare konklusjoner er det likevel best å holde seg på trygg grunn.

Problemet inntil videre er at vi ikke vet hvilke mikrober som er bra for oss og hvorfor, samt at det å gi adgang til den gode smitten, samtidig stiller oss fullstendig åpne for den dårlige smitten. Så inntil forskerne har kommet med klare konklusjoner er det likevel best å holde seg på trygg grunn – med sikker, godt beskyttet sex.
 

Fra Cupidos «Smitte-leksikon»:
Seksuelt overførbare infeksjoner
Kan ødelegge gleden ved sex. Den gode nyheten er at hvis man tar dem på alvor finnes det måter å beskytte seg på.

Herpes
Herpes har vært kjent i over 2000 år. Er du først blitt smittet, blir du aldri kvitt viruset igjen.

Klamydia
En infeksjon som mange går rundt med uten å vite det, og som kan føre til at kvinner ikke kan få barn.

Syfilis
Infeksjonen som en gang var nesten utryddet i Norge. Nå er den blitt vanligere igjen, spesielt i hovedstaden.

Hiv
Regnes ikke lenger som en dødelig sykdom i Norge, men kan forringe livskvaliteten til den som er smittet betydelig.This article was first publised in Cupido magazine 1/2016.