Lærer og sexolog Stine Kühle-Hansen vant NDLAs anbudskonkurransen med sine utkast på undervisningspakker til både artikler og oppgavesett

Stine vant NDLAs anbudskonkurranse

Written by: Redaksjonen

Published:
Last updated:

Nasjonal digital læringsarena (NDLA) er stor i Norge. De kjøper og utvikler digitale læremidler for videregående opplæring. Titusener ungdom besøker og bruker nettsidene til NDLA daglig. I gjennomsnitt omlag 18000 per dag.

NDLAs avdeling for Folkehelse og livsmestring utlyste en konkurranse i våres for å oppdatere sine sider om seksualitet og for å få nye artikler om kropp og seksualitet. NDLAs fagredaksjon hadde behov for å knytte til seg spisskompetanse innen sexologi og ungdom. Lærer og sexolog Stine Kühle-Hansen vant anbudskonkurransen med sine utkast på undervisningspakker til både artikler og oppgavesett. Stine er universitetslektor ved OsloMet og en av prosjektlederne på de kommende masteremnene som tilhører prosjekt Seksuell helse, ledet av Hilde Lunde.

Stine ble veldig glad over å vinne konkurransen fordi NDLA er en stor seriøs aktør som når ut til mange ungdommer i Norge. Hun har muligheten til dele kunnskap og inspirasjon der.

-Vi som skal undervise i seksualitetsundervisning har et stort ansvar, sier hun.

Artiklene ligger under det tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring. De er gratis og tilgjengelig for alle og publiseres på ndla.no under Creative Commons-lisens CC-BY-SA.

-Vi må være en solid motvekt til useriøse aktører på nett, sier Stine. Ungdomstiden er en periode med store forandringer. Ved å skrive til dem og bidra til at de utforsker og reflekterer mer over temaer som fysisk og psykisk helse, også seksuell helse, seksualitet og hvordan dette blir sosialisert så kan vi bidra til at ungdom blir bedre i stand til å mestre de utfordringene som de møter.

Stine forteller at Fagfornyelsen og fokuset på «Folkehelse og livsmestring» gir lærere og undervisere muligheter for å trekke inn det vi vet fra nyere forskning og den nye erklæringen til World Association for Sexual Health (WAS, 2019).

-Det er et nytt seksualsyn som skal fremmes. Betydningen av nytelse for hvert enkelt individ skal vektlegges. Likeledes spørreundersøkelser med ungdoms viktige stemmer. De gir klare føringer til hvordan undervisning skal og ikke skal være. Undervisning om seksualitet skal ikke være heteronormativ, ikke problemorientert, ikke fragmentert og ikke kun fokusert på fakta om helse. Vi plikter å promotere en seksualpositiv tilnærming, en tverrfaglighet som gir mulighet for fordypning.

-Seksualitetsundervisningen i dag skal være helhetlig slik at elevene ser sammenhenger, normkritisk slik at elevene får verktøy til å reflektere over språk som meningsprodusent, alderstilpasset elevene slik at den kan oppleves relevant for dem, antidiskriminerende slik at alle kan føle seg inkludert. Helt konkret betyr det for eksempel at jeg blant annet skriver ALLE kjønn og ikke BEGGE kjønn.

-Å lage seksualitetsundervisning er like krevende som å lage god matematikk- eller engelskundervisning. Når NDLA kan tilby oppdatert og kvalitetssikret undervisning om kropp og seksualitet er det med å sette folkehelse og livsmestring som temaområde ut i praksis. Og det vinner ungdom på. De fortjener alle best mulig seksualliv, avslutter Stine Kühle-Hansen.

 

Related Articles