© 1000 Words / Shutterstock / NTB

Adrenalinerotikk - et paraplybegrep på erotiske aktiviteter som øker adrenalinnivået og får pulsen opp

Written by: Redaksjonen

Published:
Last updated:

I dag ser vi en tendens til mer utvendig fokus enn innvendig fokus og det kan forstyrre eller tappe den erotiske energien der og da. Vi kan nemlig raskt risikere å miste intensiteten i erotiske urfølelser når vi poserer eller er opptatt av utseende.

Cupido har intervjuet Stine Kühle-Hansen som holdt foredraget om adrenalinerotikk for fullsatt sal på Nytfestivalen på Litteraturhuset (2019). Hun fikk stående applaus. Hva er det med adrenalinerotikk som gir gjenklang hos publikum? Vi har stilt henne seks spørsmål.

Hvor kommer ordet adrenalinerotikk fra?
Jeg laget ordet etter å ha hørt folk lengte etter adrenalinopplevelser i sexlivet sitt. Målet med ordet var å favne folks lengsel etter dype erotiske kick. Vi mangler mange ord på menneskets mangfoldige seksualitet, dette var ett ord vi trengte, synes jeg, og tydeligvis tilhørerne. Ordet kan fungere som et paraplybegrep på erotiske aktiviteter som øker adrenalinnivået og får pulsen opp. Jeg har lyttet til flere par og single som ikke ønsket pisk, lakk og lær, men som ønsket adrenalinrush på andre måter. Derfor laget jeg et mer nøytralt ord enn BDSM.

Hva er adrenalinerotikk?
Det er aktiviteter eller virkemidler som gjør oss påkoblet og bidrar til våkenhet, fokus og glød. Uten konsentrasjon i øyeblikket mister erotikken fort sin retning og styrke. Adrenalinerotikk har som mål å gjøre deg mer tilstede i kroppen og det som skjer mellom deg og partner. I dag ser vi en tendens til mer utvendig fokus enn innvendig fokus og det kan forstyrre eller tappe den erotiske energien der og da. Vi kan nemlig raskt risikere å miste intensiteten i erotiske urfølelser når vi poserer eller er opptatt av utseende. Hverdagen, krav og alle ansvarsrollene våre trekker oppmerksomheten vår i mange retninger. Adrenalinerotikk handler om å vekke de indre ressursene og sanser våre, men da må vi finne ut hva som gir akkurat deg og meg høy puls. Det finner vi ut med utforskning og nysgjerrighet.

 

Hva kan gi erotiske adrenalinkick?
Hvis vi ser på oss som pattedyr, med evolusjonen som bakteppe, så har evolusjonen etterlatt flere triggende spor i oss, som kan komme til nytte i vår seksualitet. For eksempel kan biting på nakke og hals gi økt adrenalin. Og det å bite eller gape høyt kan vekke nytelsesdyret i deg. Det kan ligge erotisk potensiale i å prøve mer dyriske måter sammen. Stadig flere mennesker finner naturkrefter i seg og får utvidet sitt erotiske repertoar etter skader, sykdom eller traumer fordi de trenger sterkere og mer treffsikre virkemidler for å få vekket lysten. Å mestre og leke med sanseapparat sammen kan berike relasjonen i tillegg til at seksuallivet blir mer lystbetont og gøyalt. For eksempel utforsker noen par tyngdekraft i kombinasjon med seksuelle aktiviteter. Det er kjent at rask endring av høyde i heis og tivoli kan gi så mye sug i magen og spenning i kjernemuskulaturen at man får orgasme. Andre har utviklet nytelsen med kiling. Endorfiner som blir frigjort når man ler og kiles lenge kan trekke deg inn i helt nye ekstaserom. Latter og hikst kan etterhvert forvandles til stønn og eufori. Enkelte har funnet sine talenter for kiling, andre oppdager aldri sine. Adrenalinerotikk kan faktisk gi oss et spark bak for å lytte mer til urdriftene vi bærer på.

Hvis vi i tillegg ser på oss som kulturelle vesener så kan vi leke med ord som kan gi deilige sjokkbølger. Hvilke ord kan gi deg adrenalin? Vi vet at et ord nærmest kan gi hjertet et hopp, så det gjelder å finne de ordene som har verdi for deg. Tilgangen til betydningsfulle ord og uttrykk får vi ved å være nysgjerrig på oss selv og partneren vår.

 

Hvilke tips kan du gi single nybegynnere?
Å være singel er heldigvis ingen hindring for å ha tilgang til adrenalinerotikk. Det handler om å våge å oppfylle sine erotiske drømmer. Betroelser fra single viser menneskets mot og kreativitet. Noen får stor effekt av å kombinere lyd og selvstimulering. En person opplever voldsom ekstase av å skrike høyt for å fylle rommet med skamløse urlyder. En annen lytter til sin favorittmusikk på så høyt volum at hjertet nærmest får massasje. En tredje setter speilet foran seg og flørter rått og hemningsløst med sitt eget nakne speilbilde. Universet av muligheter åpner seg når man tillater fantasiene og å prøve ut noen av dem.

 

Hvilke tips kan du gi par som er nybegynnere?
Det er bare fantasien som setter grenser. Norge er et godt land å bo i med tanke på erotikk. Alt er lov å gjøre av seksuelle aktiviteter så lenge det gjøres mellom jevnbyrdige voksne i samtykke, privat. Så spør deg selv og partneren, hva gir dere økt adrenalin? Det er mye nytelse å vinne på å spørre hverandre mer om hva som får pulsen opp. Fordi med mer adrenalin er det lettere å surfe på bølgen av kåthet. Mitt tips er å gjøre det enkelt, lek mer og dropp prestering og posering. Adrenalinerotikk kan kanskje inspirere oss til å bli mer kroppslige og våge å være sårbare. Jeg vet at noen par benytter høy puls etter jogging til å kaste seg i armene til hverandre. Fysisk aktivitet i alle former gir økt blodsirkulasjon og for mange lettere ereksjon. Et annet tips er å kline heftig ute i naturen akkurat langt nok unna folk, fordi frykten for å bli oppdaget kan gi adrenalin og fart på følelsene. Enkelte par har installert enveisspeil ulike steder; i bilen, i hytta eller båten fordi det gir dem adrenalin å elske offentlig. Andre par har opplevd en befriende lettelse ved å rendyrke det dyriske i seg. De snakker om en rå og hemningsløs måte å være sammen på. En enklere måte, helt edru. De hopper og danser seg andpustne i senga, rister vilt på hodet, bøyer kroppen på nye måter og tillater alle kroppslige lyder. Hadde noen sett dem hadde de kanskje blitt tolket som gale. Men de par som gir seg hemningsløst hen forteller at de føler seg frie og at de har gjenvunnet driftene sine fordi alle krav er borte.

 

Hvorfor tror du adrenalinerotikk gav gjenklang hos tilhørerne?
Det handler om flere ting. Seksualliv kan fort bli rutiner, man oppnår forutsigbare orgasmer, og alt skjer liggende, på soverommet og med kontroll på lyder. Erotikken slik sett er ofte en aktivitet før man sovner, mens adrenalinerotikk handler om å bli våken og ha det lekent. Mitt inntrykk etter å ha hørt par fortelle om sine seksualliv er at mange sliter med et søvnig og oversivilisert seksualliv. Det instinktive og dyriske er glemt eller bortgjemt. Mange lengter etter både å «spise» og å bli «spist» med «hud og hår». Det blir enklere når man slapper skikkelig av og ikke tenker på hvordan man ser ut, ikke bryr seg om hvordan man høres ut. Erotiske følelser i kroppen styrkes jo mer påkoblet og sansenære vi er. Mange ønsker å bo mer i de deilige øyeblikkene, men det er ikke lett når stundene ofte blir utkonkurrert av mye annet, for eksempel bekymring, forfengelighet eller skamfullhet. Den største tyven til våre private seksuelle følelser er kanskje det kulturelle skriptet som legger strenge føringer på hvordan to skal oppføre seg. Adrenalinerotikk derimot sprenger alle forventninger til kjønn, roller og oppførsel. Det er du selv som eier dyret i deg. Så da må vi hjelpe hverandre med å finne det.

 

Foredragsholderen Stine Kühle-Hansen er en mye brukt fagperson i media og på universiteter. Hun har siden 2006 bidratt aktivt med kunnskap om seksualitet i og utenfor utdanninger. I 2013 fikk Stine Cupidos Kulturpris for sin formidlingsevne.

 

Related Articles