Elevene vil få et mer naturlig og avslappet forhold til temaet via sin egen lærer, mener lektor og sexolog Marie-Anne Ramuz Evensen. | © Bulls

Det er lærerne som bør undervise om sex

Written by: Tore Aasheim

Published:
Last updated:

Seksualitet handler om å sette egne grenser, selvtillit og trygghet, og om respekt og toleranse. Seksualitet bør være med i de fleste skolefag!

Lektor, samfunnsgeograf og sexolog Marie-Anne Ramuz Evensen utarbeidet et eget valgfag: «Samliv og Seksualitet» som forsvant da daværende undervisningsminister Kristin Clement innførte det såkalte Kunnskapsløftet i 2006. På Evensens egen skole gjennomførte elevene en aksjon for å få valgfaget tilbake, men rektor var bundet opp av lærerplanene og faget ble fjernet.

«Slik som myndighetene har lagt opp undervisningen i den videregående skolen i dag blir seksualitet noe privat – det blir tatt ut av den store sammenhengen. Egentlig burde seksualiteten vært med i de fleste fag. Det handler om seksuell helse og seksuelle rettigheter, om å sette egne grenser, opparbeide selvtillit, trygghet og egeninnsikt, og om respekt og toleranse. Elevene blir veldig engasjert når jeg tar opp temaet også i et globalt perspektiv i mine samfunnsfag» forteller Ramuz Evensen til Cupido.

Ofte er det fremmede som kommer og underviser
«Måten man har valgt å forholde seg til seksualiteten og undervisningen om den på i den videregående skolen i dag har ført til at man har tatt denne viktige delen av livet vårt ut av skolen. Nå er seksualundervisningen noe som kommer til skolen, og det er fremmede – enkeltpersoner og organisasjoner – som lager undervisningsopplegg og ofte kommer og underviser, i stedet for at elevene får et mer naturlig og avslappet forhold til temaet via sin egen lærer.»
 
Mange lærere gjør en strålende jobb
Evensen er klar over at det å undervise om seksualitet kan være en utfordring for mange lærere. Men hun vil understreke at mange lærere tar den utfordringen, og gjør en strålende jobb i skolen.
 
«Man kan gjerne innrømme det først som sist: Det kan være  litt flaut å undervise om seksualitet. Men nettopp derfor er det viktig at lærerne får med seg riktig kunnskap og de riktige verktøyene fra sin egen utdanning for å formidle denne viktige kunnskapen,» mener Ramuz Evensen.

 
Les også:
Samlivslære styrker selvinnsikt og selvtillit
Det gir status å ha kunnskap om samliv og seksualitet og være i stand til å diskutere tabubelagte emner. Kompetente ungdommer snakker mer med kjæresten.

Seksualundervisning
Artikkelstoff, nyheter og notiser fra Cupidos arkiv.

Related Articles